Wykonanie
JarmużJest 10 powodów dla których warto jeść to zielone warzywo.Filiżanka
jarmuży zawiera więcej witaminy C niż wynosi dzienna dawka.Jest bogatym źródłem witaminy A.Jedząc go przyswajamy wapń i żelazo.Przekracza dzienne zapotrzebowanie witaminy K.Jest ważnym źródłem potasu,miedzi i manganu.W testach wykazuje działania antyrakowe.Pozwala unormować poziom
cukru we
krwi.Japończycy robią z niego Aoiru. Ten sok słynie z okropnego smaku, ale cieszy się opinią remedium na wiele współczesnych chorób. Nie jest
lekiem, ale suplementem diety wspomagającym leczenie.Zalicza się do tych, nielicznych roślin, którym nie szkodzi, a wręcz pomaga mróz. Po przemrożeniu zdecydowanie zyskuje na smaku.Jest łatwy do przyrządzenia. Można go gotować, piec, smażyć. Jest wartościowym dodatkiem do zup i samodzielną potrawą.Składniki:3 łyżki
oliwy z oliwekpieczarki(ok.14 małych
pieczarek)2 duże garści
fasolki szparagowej3
marchewkicebula2 łyżeczki
soli morskiejpół łyżeczki zmielonego
pieprzu1/4 szklanki
białego wina1/2 łyżeczki
płatków chiliśredni
jarmuż2 łyżki
soku z cytryny3 łyżki drobno startego
parmezanu
Wykonanie:Rozgrzej
oliwę na dużej patelni,dodaj
cebulę i smaż,aż się ze szkli ok 4 minuty.Dodaj pokrojone
grzyby,
fasolkę szparagową pokrojoną na małe kawałki,
marchew w słupki ,
sól ,
pieprz i duś przez 2 minuty.Dodaj
wino i dalej duś,aż warzywa będą lekko miękkie,nie rozgotowane.Dodaj
płatki chili i
jarmuż,dalej gotuj ,aż
kapusta zwiędnie, następnie dodaj
sok z cytryny.Gotuj pod przykryciem przez 5-8minut.Podawaj od razu z posypanym
parmezanem.Smacznego!