Wykonanie
Prosta w wykonaniu i smakowita jest ta
sałatka. Można ją spożywać
solo, bądź też podawać jako dodatek do drugiego dania obiadowego. Polecam!

Składniki :1 kg
młodej fasolki szparagowej fioletowej lub żółtej o szerokich, płaskich strąkach1 - 2
cebulki (ok. 80g)6 łyżek
oliwy lub
oleju słonecznikowgo2 łyżki
soku z cytryny lub
octusól,
cukier,
pieprz do smakuWykonanie :
Fasolkę oczyszczamy, myjemy, usuwamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem
cukru na silnym ogniu aż zmięknie i odcedzamy. Po całkowitym ostudzeniu kroimy w 3 cm paski.
Cebulkę drobno siekamy i dodajemy do
fasolki.Sporządzamy
sos winegret: 6 łyżek
oleju , 2 łyżki
soku cytrynowego (
octu), ¹⁄³ łyżeczki
soli, 1 łyżeczkę
cukru, trochę świeżo mielonego
pieprzu miksujemy i wlewamy do
fasolki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki celem "przegryzienia się" składników. Ewentualnie dosmakowujemy
solą,
cukrem,
pieprzem i
sokiem z cytryny.


W kuchni na wesoło :W kawiarni motelu turyści regulują rachunek za śniadanie. Kelner pyta:- Co państwo pili,
kawę czy kakao?- Trudno powiedzieć, gdyż miało to zapach kleju stolarskiego.- A to była
kawa.
Kakao ma u nas smak benzyny.