Wykonanie
To
ciasteczko jest ciemne, gęste i bardzo
czekoladowe. Ma jeszcze tę zaletę, że trudno je zepsuć, bo z natury jest nieudane. Jak głosi legenda, jego autorka Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała dodać do klasycznego ciasta
czekoladowego,
proszku do pieczenia. Niezrażona porażką pokroiła niewyrośnięte ciasto na kwadraty i tak powstało amerykańskie Brownie.Nawet jeżeli jest lekko niedopieczone,
mąka absolutnie nie przeszkadza - rozpływająca się masa czekoladowa jest kusząca nawet bardziej niż upieczona. Najczęstszym amerykańskim dodatkiem do brownie są
orzechy. Zazwyczaj lekko podpieczone i pokruszone przed dodaniem. Można również dorzucić
rodzynki, na przykład namoczone w
rumie,
skórkę pomarańczową, kandyzowany
imbir.Klasyczne brownie to płaskie ciasto pokrojone na kwadraty. Ale można je także piec w okrągłej formie i podawać jako
czekoladowy torcik lub przygotować
czekoladowe babeczki albo drobne
ciastka chrupiące z wierzchu i ciągnące w środku.Kiedy nie uda wam się ciasto, nie rozpaczajcie! Spójrzcie na nie świeżym
okiem i oceńcie, czy przypadkiem nie jest to odkrywcza propozycja kulinarna.Przepis na Brownie
Pudding pochodzi z programu Iny Garten, w swoim popularnym programie „Bosonoga Contessa”, odsłania tajemnice swojej kuchni i prezentuje różne techniki gotowania na przykładzie własnych, niezwykle eleganckich i prostych przepisów.Składniki:4
jaja2 szklanki
cukru(dałam 1 1/2)3/4 szklanki
kakao1/2 szklanki
mąki1
laska wanilii1 łyżka
likieru malinowegolodyzmielone
orzechy laskoweWykonanie:Roztopić
masło i wystudzić. W misce zmiksować
jaja i
cukier przez 5-7 minut na średniej prędkości,musi powstać jasnożółty kolor. Tymczasem przesiej razem
mąkę i
kakao. Kiedy
jaja i
cukier są gotowe dodajemy ziarna z
wanilii ,
likier jeśli używasz,
kakao i
mąkę.Zmiksuj do połączenia składników. Powoli wlej schłodzone
masło i dalej miksuj.
Wlej brownie do naczynia żaroodpornego,wcześniej wysmarowanego dobrze
masłem i umieść go w drugim naczyniu z gorącą
wodą,nalaną do połowy. Piec w 165C w kąpieli
wodnej przez 1h.Podawać z
lodami posypanymi zmielonymi
orzechami laskowymi.
Smacznego!