Wykonanie
Oto przepis na kolejne absolutnie fantastyczne, proste, wilgotne muffiny - tym razem w wersji bez glutenu i laktozy :) Muffiny wydchodzą bardzo smaczne, więc ze spokojem będą smakowały nie tylko tym, którzy maja problem z nietolerancją glutenu ale wszystkim niealergicznym łasuchom :D
Składniki:* 100 g
marchewki* 75 g
rodzynek* 125 g
miękkiej margaryny* 125 g
cukru* 2
jajka* 150 g bezglutenowej mieszanki jasnych mąk 3PAULY* 50 g
mąki kukurydzianej* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia ( bez glutenu )*
lukier: 60 g
cukru pudru, 1-2 łyżki
soku pomarańczowego lub z
cytrynyPrzygotowanie:Umyj, obierz i zetrzyj
marchewki. Namocz
rodzynki.Wymieszaj w jednej misce mokre składniki –
margarynę i
jajka a w drugiej suche składniki - mieszankę mąk,
cukier i
proszek do pieczenia. Połącz zawartość obu misek, dodaj
marchew i
rodzynki I dobrze wymieszaj.Rozgrzej piekarnik do 180 C, wypełnij foremki do babeczek
ciastem, wstaw do piekarnika I piecz przez około 35-40 min.Aby zrobić
lukier, wymieszaj
cukier puder i sok na gładką masę i pokryj nim babeczki.Porady: muffinki ozdobić wg unania. Zamiast prostego lukru można użyć lukru przygotowanego z
białek. Jest sztywniejszy, gesty dzięki
czemu umożliwia fantazyjne zdobienie I dobrze prezentuje się zabarwiony na rózne kolory.