ßßß Cookit - przepis na Marynowane ćwiartki kurczaka na grill

Marynowane ćwiartki kurczaka na grill

nazwa

Wykonanie

Nie wyobrażam sobie pięknego, słonecznego weekendu bez grillowania. Na moim grillu zazwyczaj lądują szaszłyki z warzywami i mięsem, łosoś lub pstrąg na ostro i rzecz jasna drób w różnorakich marynatach. Dziś prezentuję grillowane ćwiartki kurczaka w dwóch rodzajach marynat. Pierwsza oparta na smaku rodem z Egiptu, a druga klasyczna – pikantna. Mięsko pierwsza klasa!
Składniki:
4 ćwiartki kurczaka (podzieliłam każdą na 2 części)
Marynata (a’la Shoarma)
2 łyżeczki kurkumy
sól jodowana
suszona pietruszka
cukier brązowy
kolendra
pieprz
mięta
1 łyżka wody
2 łyżki oliwy
Marynata pikantna
1-3 łyżki oliwy
1 łyżka wody
mielona gorczyca
czosnek
sproszkowana słodka papryka + chili
kolendra
niepełna łyżeczka cukru
pieprz czarny
cebula
cząber
cebula dymka
sól
Przygotowanie:
Ćwiartki kurczaka myjemy, ściągamy z nich skórę, dzielimy kawałki po połowie i wkładamy do 2 osobnych misek. Przygotowujemy obie marynaty z podanych składników. Zioła mieszamy z oliwą i wodą, tak aby uzyskać zawiesinę. Wlewamy marynaty do kawałków kurczaka i mieszamy. Obie miski zamykamy szczelnie przykrywkami i odstawiamy na noc do lodówki, by kurczak nabrał odpowiedniego aromatu. A na drugi dzień – grillujemy!
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/06/marynowane-cwiartki-kurczaka-na-grill.html