Wykonanie
Nie wyobrażam sobie pięknego,
słonecznego weekendu bez grillowania. Na moim grillu zazwyczaj lądują szaszłyki z warzywami i
mięsem,
łosoś lub
pstrąg na ostro i rzecz jasna
drób w różnorakich marynatach. Dziś prezentuję grillowane ćwiartki
kurczaka w dwóch rodzajach marynat. Pierwsza oparta na smaku
rodem z Egiptu, a druga klasyczna – pikantna.
Mięsko pierwsza klasa!

Składniki:4 ćwiartki
kurczaka (podzieliłam każdą na 2 części)Marynata (a’la Shoarma)2 łyżeczki
kurkumysól jodowana
suszona pietruszkacukier brązowykolendrapieprzmięta1 łyżka
wody2 łyżki
oliwyMarynata pikantna1-3 łyżki
oliwy1 łyżka
wodymielona
gorczycaczosneksproszkowana
słodka papryka +
chilikolendraniepełna łyżeczka
cukrupieprz czarnycebulacząber
cebula dymkasólPrzygotowanie:Ćwiartki
kurczaka myjemy, ściągamy z nich skórę, dzielimy kawałki po połowie i wkładamy do 2 osobnych misek. Przygotowujemy obie marynaty z podanych składników.
Zioła mieszamy z
oliwą i
wodą, tak aby uzyskać zawiesinę. Wlewamy marynaty do kawałków
kurczaka i mieszamy. Obie miski zamykamy szczelnie przykrywkami i odstawiamy na noc do lodówki, by
kurczak nabrał odpowiedniego aromatu. A na drugi dzień – grillujemy!Smacznego!







Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)