ßßß
Składniki:1 ½ szklanki bulionu (używam rosołu, którego nadmiar mrożę po niedzielnym obiedzie i mam jako podstawę zup w czasie całego tygodnia)½ szklanki gotowanej soczewicy (w moim wypadku z puszki, ładnie zagęści zupę)1 duża cebula2 szklanki kukurydzy z puszki (najczęściej wybieram dużą puszkę Bonduelle)5 łyżek gęstego jogurtu greckiego (oczywiście naturalny)przyprawy: sól, pieprz ziołowy, curry + kurkuma, gałka muszkatołowa, ostra papryka1 łyżka oliwyPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Bulion gotujemy pod przykryciem około 5-6 minut na wolnym ogniu.Do bulionu dodajemy kukurydzę, soczewicę, zeszkloną cebulkę i przyprawy. Po upływie 5 minut odstawiamy zupę z ognia, by trochę ostygła. Następnie zabielamy jogurtem. Zupę wlewamy do blendera i miksujemy na jednolity krem.Zmiksowaną zupę przelewamy do miseczek, ozdabiamy odrobiną ostrej papryki i kukurydzy lub świeżą natką pietruszki.Smacznego!


Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)