ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

nazwa

Wykonanie

Dziś prezentuję jedną z moich ulubionych zup – krem z kukurydzy z dodatkiem gotowanej soczewicy. Jest szybka do przygotowania, bardzo delikatna i aromatyczna. Dzieciaki wprost za nią przepadają ze względu na jej lekko słodkawy smak. Polecam zwłaszcza w ramach wiosennej diety.
Składniki:
1 ½ szklanki bulionu (używam rosołu, którego nadmiar mrożę po niedzielnym obiedzie i mam jako podstawę zup w czasie całego tygodnia)
½ szklanki gotowanej soczewicy (w moim wypadku z puszki, ładnie zagęści zupę)
1 duża cebula
2 szklanki kukurydzy z puszki (najczęściej wybieram dużą puszkę Bonduelle)
5 łyżek gęstego jogurtu greckiego (oczywiście naturalny)
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, curry + kurkuma, gałka muszkatołowa, ostra papryka
1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy. Bulion gotujemy pod przykryciem około 5-6 minut na wolnym ogniu.
Do bulionu dodajemy kukurydzę, soczewicę, zeszkloną cebulkę i przyprawy. Po upływie 5 minut odstawiamy zupę z ognia, by trochę ostygła. Następnie zabielamy jogurtem. Zupę wlewamy do blendera i miksujemy na jednolity krem.
Zmiksowaną zupę przelewamy do miseczek, ozdabiamy odrobiną ostrej papryki i kukurydzy lub świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/03/zupa-krem-z-kukurydzy.html