Wykonanie
Dziś prezentuję jedną z moich ulubionych zup – krem z
kukurydzy z dodatkiem gotowanej
soczewicy. Jest szybka do przygotowania, bardzo delikatna i aromatyczna. Dzieciaki wprost za nią przepadają ze względu na jej lekko słodkawy smak. Polecam zwłaszcza w ramach wiosennej diety.

Składniki:1 ½ szklanki
bulionu (używam rosołu, którego nadmiar mrożę po niedzielnym obiedzie i mam jako podstawę zup w czasie całego tygodnia)½ szklanki gotowanej
soczewicy (w moim wypadku z puszki, ładnie zagęści zupę)1 duża
cebula2 szklanki
kukurydzy z puszki (najczęściej wybieram dużą puszkę Bonduelle)5 łyżek gęstego
jogurtu greckiego (oczywiście naturalny)
przyprawy:
sól,
pieprz ziołowy,
curry +
kurkuma,
gałka muszkatołowa,
ostra papryka1 łyżka
oliwyPrzygotowanie:Na patelni rozgrzewamy
oliwę.
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy na patelnię i lekko rumienimy.
Bulion gotujemy pod przykryciem około 5-6 minut na wolnym ogniu.Do
bulionu dodajemy
kukurydzę,
soczewicę, zeszkloną
cebulkę i
przyprawy. Po upływie 5 minut odstawiamy zupę z ognia, by trochę ostygła. Następnie zabielamy
jogurtem. Zupę wlewamy do blendera i miksujemy na jednolity krem.Zmiksowaną zupę przelewamy do miseczek, ozdabiamy odrobiną
ostrej papryki i
kukurydzy lub świeżą
natką pietruszki.Smacznego!




Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)