Wykonanie
Soczewica i
fasola stanowią wspaniałe źródło
białka. Kotleciki, które proponuję są zdrową i bardziej dietetyczną wersją mielonych. Zamiast patelni wybrałam piecyk. Wszakże na wiosnę każdemu z nas przyda się odrobinę „odchudzić” kuchnię po zimie, dzięki temu będziemy bardziej fit.

Składniki:
soczewica suszona (mieszanka): zielona, czerwona, żółta, 150 g
fasola: biała, czarna, 100 g
przyprawy:
sól,
pieprz,
mięta,
tymianek,
rozmaryn,
majeranek,
chili,
koperek1
jajko½ szklanki
wody2 łyżki
otrębów owsianych1 łyżka
mąki gryczanej1 ząbek
czosnkuPrzygotowanie:
Soczewicę i
fasolę (uprzednio namoczoną) płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziarna są już miękkie odstawiamy je na chwilkę do ostygnięcia. Następnie wrzucamy przestudzoną
soczewicę i
fasolę do blendera, wbijamy
jajko, dodajemy
przyprawy i posiekany
czosnek. Miksujemy. Masa na kotleciki powinna być lepka i gęsta. Jeżeli zauważymy, że jest zbyt wodnista dodajemy więcej
otrębów bądź
mąki gryczanej /orkiszowej.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Na blaszce posmarowanej
oliwą układamy po łyżce masy kotletowej, lekko rozpłaszczamy każdy kotlecik łyżką i posypujemy wierzch
płatkami owsianymi. Blaszkę wkładamy do piekarnika. Kotleciki pieczemy ok. 10-15 minut i gotowe! Pyszne, bardzo pożywne i zdrowe kotleciki prosto z pieca, bez grama tłuszczu.Smacznego!









Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)