ßßß Cookit - przepis na Jarskie kotleciki z pieca

Jarskie kotleciki z pieca

nazwa

Wykonanie

Soczewica i fasola stanowią wspaniałe źródło białka. Kotleciki, które proponuję są zdrową i bardziej dietetyczną wersją mielonych. Zamiast patelni wybrałam piecyk. Wszakże na wiosnę każdemu z nas przyda się odrobinę „odchudzić” kuchnię po zimie, dzięki temu będziemy bardziej fit.
Składniki:
soczewica suszona (mieszanka): zielona, czerwona, żółta, 150 g
fasola: biała, czarna, 100 g
przyprawy: sól, pieprz, mięta, tymianek, rozmaryn, majeranek, chili, koperek
1 jajko
½ szklanki wody
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżka mąki gryczanej
1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Soczewicę i fasolę (uprzednio namoczoną) płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziarna są już miękkie odstawiamy je na chwilkę do ostygnięcia. Następnie wrzucamy przestudzoną soczewicę i fasolę do blendera, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Miksujemy. Masa na kotleciki powinna być lepka i gęsta. Jeżeli zauważymy, że jest zbyt wodnista dodajemy więcej otrębów bądź mąki gryczanej /orkiszowej.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Na blaszce posmarowanej oliwą układamy po łyżce masy kotletowej, lekko rozpłaszczamy każdy kotlecik łyżką i posypujemy wierzch płatkami owsianymi. Blaszkę wkładamy do piekarnika. Kotleciki pieczemy ok. 10-15 minut i gotowe! Pyszne, bardzo pożywne i zdrowe kotleciki prosto z pieca, bez grama tłuszczu.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.
Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/03/jarskie-kotleciki-z-pieca.html