ßßß
Składniki:soczewica suszona (mieszanka): zielona, czerwona, żółta, 150 gfasola: biała, czarna, 100 gprzyprawy: sól, pieprz, mięta, tymianek, rozmaryn, majeranek, chili, koperek1 jajko½ szklanki wody2 łyżki otrębów owsianych1 łyżka mąki gryczanej1 ząbek czosnkuPrzygotowanie:Soczewicę i fasolę (uprzednio namoczoną) płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy ziarna są już miękkie odstawiamy je na chwilkę do ostygnięcia. Następnie wrzucamy przestudzoną soczewicę i fasolę do blendera, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i posiekany czosnek. Miksujemy. Masa na kotleciki powinna być lepka i gęsta. Jeżeli zauważymy, że jest zbyt wodnista dodajemy więcej otrębów bądź mąki gryczanej /orkiszowej.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Na blaszce posmarowanej oliwą układamy po łyżce masy kotletowej, lekko rozpłaszczamy każdy kotlecik łyżką i posypujemy wierzch płatkami owsianymi. Blaszkę wkładamy do piekarnika. Kotleciki pieczemy ok. 10-15 minut i gotowe! Pyszne, bardzo pożywne i zdrowe kotleciki prosto z pieca, bez grama tłuszczu.Smacznego!







Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)