Wykonanie
Przez ostatnie upały straciłam apetyt na
mięso. Jednak samymi
owocami i
wodą ciężko się nasycić. W związku z tym postanowiłam przyrządzić lekkie kotlety
fasolowe, które oprócz tego, że wyśmienicie smakują, sprawiają, iż jest się najedzonym przez długi czas.
Białko w nich zawarte, spokojnie może zastąpić
białko pochodzące z
mięsa. Polecam jarskie kotlety osobom, które są na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Ze względu na brak
mąki, mogą być spożywane przez tych, którzy pragną zgubić kilka kilogramów.

Składniki (na 6 os.):800 g
białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)2 szklanki
otrębów owsianych2 szklanki
otrębów żytnich2 szklanki
otrębów jęczmiennych1
jajko1-2 szklanki
wody (używam podczas blendowania
fasoli)pokruszone
płatki kukurydziane (bezcukrowe), ok. 200 g
przyprawy:
sól jodowana,
majeranek,
mięta suszona,
pieprz indyjski i biały2 ząbki
czosnkutłuszcz do smarowania blachyPrzygotowanie:Suszoną
fasolę zalewamy
wodą i zostawiamy na noc, aby napęczniała. Dzięki temu szybciej będzie się gotowała (ok.1h). Ugotowaną
fasolę lub odsączoną z zalewy wrzucamy do blendera i miksujemy. Aby uzyskać jednolitą masę dolewamy
wodę. Masę
fasolową przekładamy do garnka, gdzie łączymy ją z pozostałymi składnikami:
otrębami,
jajkiem,
przyprawami.Za pomocą ręki lub drewnianej łyżki mieszamy dokładnie składniki. Żeby uformować niewielkie kotleciki należy zwilżyć dłonie w zimnej wodzie. Kotlety obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piecyk przed włożeniem blachy z kotletami nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczemy 15 minut.Można jeść na gorąco lub zimno. Wyśmienicie smakują z
ogórkami kiszonymi lub małosolnymi .Smacznego!








Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)