ßßß
Składniki (na 6 os.):800 g białej fasoli (ugotowanej lub z puszki)2 szklanki otrębów owsianych2 szklanki otrębów żytnich2 szklanki otrębów jęczmiennych1 jajko1-2 szklanki wody (używam podczas blendowania fasoli)pokruszone płatki kukurydziane (bezcukrowe), ok. 200 gprzyprawy: sól jodowana, majeranek, mięta suszona, pieprz indyjski i biały2 ząbki czosnkutłuszcz do smarowania blachyPrzygotowanie:Suszoną fasolę zalewamy wodą i zostawiamy na noc, aby napęczniała. Dzięki temu szybciej będzie się gotowała (ok.1h). Ugotowaną fasolę lub odsączoną z zalewy wrzucamy do blendera i miksujemy. Aby uzyskać jednolitą masę dolewamy wodę. Masę fasolową przekładamy do garnka, gdzie łączymy ją z pozostałymi składnikami: otrębami, jajkiem, przyprawami.Za pomocą ręki lub drewnianej łyżki mieszamy dokładnie składniki. Żeby uformować niewielkie kotleciki należy zwilżyć dłonie w zimnej wodzie. Kotlety obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Piecyk przed włożeniem blachy z kotletami nagrzewamy do temperatury 200 stopni C. Pieczemy 15 minut.Można jeść na gorąco lub zimno. Wyśmienicie smakują z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi .Smacznego!






Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)