ßßß
Składniki:ryba200g surowego filetu z łososiaplasterki cytrynyprzyprawy: pieprz, sól, odrobina chilisos250 ml wody (1 szklanka)sok i skórka z 1 cytryny1 żółtko3 łyżki masła3 łyżki mąki200 ml śmietany 18%przyprawy: sól, pieprz, odrobina kurkumyPrzygotowanie:Płat łososia dokładnie myjemy, dzielimy na dwie części, a następnie nacieramy solą z obu stron. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Do żaroodpornego naczynia wkładamy folię aluminiową, a na niej układamy filety łososia. Filety doprawiamy pieprzem i odrobiną chili. Na kawałkach łososia układamy plastry cytryny. Pieczemy ok.10 minut.Przygotowujemy sos cytrynowy: w małym rondelku gotujemy wodę, dodajemy do niej sok i skórkę z cytryny. Wszystko gotujemy jeszcze przez 5 minut.Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę. Całość mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. W ten sposób otrzymujemy zasmażkę. Śmietanę dokładnie mieszamy z żółtkiem, by powstał kogel-mogel. Masę jajeczną oraz zasmażkę dodajemy do wody cytrynowej. Składniki gotujemy na małym ogniu dopóki nie powstanie gęsty sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec gotowania wsypujemy odrobinkę kurkumy, dzięki czemu sos nabierze pięknego, cytrynowo-żółtego koloru.Zazwyczaj łososia podaję z brązowym ryżem lub razowym pieczywem. Jeżeli wybieramy ryż to po jego ugotowaniu, na środku talerza układamy kopkę ryżu, a na nim upieczony filet z łososia. Do mojego dania tym razem wybrałam pieczywo. Mięso polewamy sosem cytrynowym. Obok łososia kładziemy sałatkę (przepis KLIK). Żeby dopełnić dzieła sięgam po sokowirówkę i wyciskam sok ze świeżej marchewki. Teraz można pałaszować. Pyszności!Smacznego!




Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)