ßßß
Składniki:1 duży kurczak0,5kg ziemniaków3 marchewki2 cebule1 butelka piwa jasnego mocnego (0,5 l)pieprz i sólzioła prowansalskieMarynata do kurczaka:4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju6 ząbków czosnku2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki1 łyżeczka mielonej ostrej papryki1 łyżka majeranku1 łyżka bazylii1 łyżeczka soli2 łyżeczka przyprawy do kurczakaszczypta czarnego pieprzuszczypta pieprzu białego3 krople tabascoWykonanie:Kurczaka myjemy. Przygotowujemy marynatę. Składniki marynaty łączymy ze sobą, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko mieszamy aż powstanie jednolita konsystencja. Kurczaka nacieramy dokładnie przygotowaną marynatą wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.Z butelki piwa odklejamy papierową naklejkę za pomocą mokrej ściereczki lub gąbki. Odlewamy szklankę piwa potrzebną do polewania kurczaka. Kurczaka nabijamy na butelkę, tak by szyjka butelki była u góry i stawiamy na blaszce. Warzywa obieramy i kroimy w plastry, układamy wokół kurczaka warzywa i doprawiamy pieprzem, solą oraz ziołami prowansalskimi.Kurczaka wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy tyle czasu ile waży kurczak (jeśli kurczak waży 1,2 kg to pieczemy go 1 godzinę i 20 minut) co 30 minut polewamy piwem. Jeżeli piwo w butelce się nie pieni należy wsypać odrobinę soli.