Wykonanie
Gdy macie trochę czasu na przygotowanie obiadu warto wziąć pod uwagę calzone właśnie. Jadając je w pizzeriach zazwyczaj natykałam się na takie, które mi nie odpowiadały - tak więc postanowiłam przygotować mega puszyste ciasto chrupkie z zewnątrz. W moim zaopatrzeniu znalazły się również
ziemniaki, które kompletnie nie nadają się do gotowania chyba, że do puree albo na frytki. Wystarczyło je tylko pokroić na drobno - usmażyć we frytkownicy i się zajadać.

składniki potrzebne na 4 duże calzone:- 30 g świeżych
drożdży;- 100 ml
mleka;- 100 ml
wody;- 400 g
mąki pszennej + do posypania;- 3 łyżki
cukru;

- łyżka
soli;- 3 łyżki
miękkiej margaryny.farsz:- sos
cebulowo-
śmietanowy;-
polędwiczki z
kurczaka;-
boczek;-
papryka czerwona;- brązowe
pieczarki;-
mozarella;-
ser żółty.

sposób wykonania:
Drożdże rozpuszczamy z letnim
mlekiem i łyżką
cukru. Suche składniki łączymy ze sobą, wlewamy
wodę i
mleko jednocześnie - wyrabiamy ciasto. Na koniec dokładamy
margarynę kontynuujemy wyrabianie ciasta. Odkładamy pod przykryciem na 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotowujemy w tym czasie sos i składniki na farsz. Po tym czasie ciasto dzielimy na cztery części wyrabiamy kolejno, wałkujemy w "owal", wypełniamy farszem - na koniec zaklejamy. Wkładamy do piekarnika na blasze na 10 minut na 200 stopni, następnie na 15 minut na kratce na 175 stopni. Gotowe calzone świetnie smakuje z
keczupem lub
sosem czosnkowym.

bon apettit!