Wykonanie
Chciałam przyrządzić
łososia w całkiem inny sposób niż dotychczas. Znalazłam kolejną alternatywę na ciekawy oraz smaczny obiad, który jest gotowy w nie całą godzinę:).
składniki potrzebne na 2 porcje :- 400 g surowego
łososia bez skóry;- 50 g
margaryny;- 5 łyżek
koperku suszonego;- łyżka
mąki kukurydzianej;- 2 łyżki
bułki tartej.-
pieprz cytrynowa;-
sól cytrynowa;- pół
cytryny.
składniki potrzebne na
sałatkę:-
miks ulubionej
sałaty;-
pomidory koktajlowe;-
jogurt naturalny;-
orzechy piniowe.
sposób przygotowania:
Rybę kropimy
cytryną, odkładamy na 10 minut.
Margarynę roztapiamy, dodajemy
koperek, podsmażamy - następnie dodajemy
mąkę oraz
bułkę tartą. Wyjmujemy
łososia, przyprawiamy go
solą i
pieprzem, następnie nakładamy na niego wcześniej przygotowaną kołderkę :). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem, na blachę wykładamy pergamin następnie przenosimy nań
łososia. Pieczemy go przez 15 minut. W tym czasie na talerz wykładamy
sałatę, kropimy ją
jogurtem.
Pomidorki kroimy na pół, kładziemy je na
sałatę, następie posypujemy
orzechami. Dodatkowo upiekłam ziemniaczki. Gotowego
łososia wyjmujemy, kroimy
cytrynę w plastry by móc sobie ją w trakcie jedzenia dodatkowo pokropić.bon apettit!