ßßß Cookit - przepis na 012. grillowana tilapia na duszonej czerwonej salsie

012. grillowana tilapia na duszonej czerwonej salsie

nazwa

Wykonanie

Tilapia to jedna z moich ulubionych filetowanych ryb. Nie posiada przykrego zapachu i w smaku jest bardzo delikatna, dlatego bardzo łatwo jest ją przyrządzić. Przyznam szczerze czerwoną salsę zrobiłam pierwszy raz w życiu i jestem zadowolona jak nigdy - polecam każdemu !
składniki potrzebne na salsę :
- 4 pomidorki koktajlowe;
- puszka pomidorów pelati (lub 1 duży pomidor)
- papryka słodka koktajlowa;
- pół czerwonej cebuli;
- 2 ząbki czosnku;
- sok z połowy cytryny;
- natka pietruszki,
- 2 krople tabasco;
- łyżeczka papryki słodkiej;
- pieprz;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
składniki potrzebne do ryby:
- oliwa i sok z cytryny do pokropienia;
- sól cytrynowa;
- pieprz cytrynowy;
sposób przyrządzenia :
Cebulkę siekamy na drobno, paprykę na małe kostki, czosnek rozgniatamy nożem i wszystkie te składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Pomidory kroimy na części, natkę siekamy na grubo. Gdy cebulka lekko zbrązowieje wyjmujemy z patelni czosnek - dodajemy pomidory z pietruszką. Co jakiś czas mieszając smażymy przez 8 minut. Po tym czasie wkrapiamy tabasco, wlewamy sok z cytryny, dodajemy pieprz i słodką paprykę - dusimy jeszcze przez 5 minut. Gotową salsę odstawiamy, nagrzewamy piekarnik. Tilapię kropimy oliwą pieprzymy i solimy - grillujemy ją przez 8 minut na 200 stopniach, po tym czasie wyjmujemy rybę kropimy ją cytryną i znów wkładamy na 8 minut na 180 stopni. Gotową rybkę kładziemy na salsę, znakomicie smakuje z tostami z masłem bądź tez dla amatorów ziemniaka dobre będą frytki.
bon apettit!
Źródło:http://kateculinary.blogspot.com/2013/02/012-grillowana-tilapia-na-duszonej.html