Wykonanie
Tilapia to jedna z moich ulubionych filetowanych ryb. Nie posiada przykrego zapachu i w smaku jest bardzo delikatna, dlatego bardzo łatwo jest ją przyrządzić. Przyznam szczerze czerwoną salsę zrobiłam pierwszy raz w życiu i jestem zadowolona jak nigdy - polecam każdemu !
składniki potrzebne na salsę :- 4
pomidorki koktajlowe;- puszka
pomidorów pelati (lub 1 duży
pomidor)-
papryka słodka koktajlowa;- pół
czerwonej cebuli;- 2 ząbki
czosnku;- sok z połowy
cytryny;-
natka pietruszki,- 2 krople
tabasco;- łyżeczka
papryki słodkiej;-
pieprz;- 2 łyżki
oliwy z oliwek;składniki potrzebne do
ryby:-
oliwa i
sok z cytryny do pokropienia;-
sól cytrynowa;-
pieprz cytrynowy;
sposób przyrządzenia :
Cebulkę siekamy na drobno,
paprykę na małe kostki,
czosnek rozgniatamy nożem i wszystkie te składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnię z
oliwą.
Pomidory kroimy na części,
natkę siekamy na grubo. Gdy
cebulka lekko zbrązowieje wyjmujemy z patelni
czosnek - dodajemy
pomidory z
pietruszką. Co jakiś czas mieszając smażymy przez 8 minut. Po tym czasie wkrapiamy
tabasco, wlewamy
sok z cytryny, dodajemy
pieprz i
słodką paprykę - dusimy jeszcze przez 5 minut. Gotową salsę odstawiamy, nagrzewamy piekarnik. Tilapię kropimy
oliwą pieprzymy i solimy - grillujemy ją przez 8 minut na 200 stopniach, po tym czasie wyjmujemy
rybę kropimy ją
cytryną i znów wkładamy na 8 minut na 180 stopni. Gotową
rybkę kładziemy na salsę, znakomicie smakuje z tostami z
masłem bądź tez dla amatorów
ziemniaka dobre będą frytki.bon apettit!