ßßß Cookit - przepis na Piernik z kajmakiej

Piernik z kajmakiej

nazwa

Wykonanie

3 szklanki mąki razowej
3/4 szklanki oleju
1/2 szklanki brązowego cukru
100 g miodu
3 jajka
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
1/2 szklanki żurawiny
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 puszki masy kajmakowej
PRZEPIS
Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy sodę oczyszczoną.
Cukier ucieramy z tłuszczem, dodajemy miód i dalej ucieramy. Następnie wbijamy jajka po kolei, cały czas miksując oraz kolejno porcjami dorzucamy przyprawy, jogurt i mąkę z sodą.
Na koniec wsypujemy żurawinę - mieszamy.
Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 165 st. C przez 45 minut.
Po upieczeniu, gdy ciasto już ostygnie,do rondla przekładamy masę kajmakową i podgrzewamy na delikatnym ogniu, aż masa nieco się rozpuści. Tak przygotowaną 'polewą' smarujemy wierzch piernika.
Źródło:http://ugotowanaania.blogspot.com/2014/12/piernik-z-kajmakiej.html