3 szklanki mąki razowej3/4 szklanki oleju1/2 szklanki brązowego cukru100 g miodu3 jajka1 szklanka jogurtu naturalnego2 łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kardamonu1/2 szklanki żurawiny1 łyżka kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 puszki masy kajmakowejPRZEPISMąkę przesiewamy do miski i dodajemy sodę oczyszczoną.Cukier ucieramy z tłuszczem, dodajemy miód i dalej ucieramy. Następnie wbijamy jajka po kolei, cały czas miksując oraz kolejno porcjami dorzucamy przyprawy, jogurt i mąkę z sodą.Na koniec wsypujemy żurawinę - mieszamy.Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 165 st. C przez 45 minut.Po upieczeniu, gdy ciasto już ostygnie,do rondla przekładamy masę kajmakową i podgrzewamy na delikatnym ogniu, aż masa nieco się rozpuści. Tak przygotowaną 'polewą' smarujemy wierzch piernika.