Wykonanie

Ciemny, piękny, żytni
makaron w lekkim, blado zielonym sosie
śmietanowo-
cukiniowym, a do tego małe, soczyste kawałki
kurczaka.. czego chcieć więcej w ten upalny czas..SKŁADNIKI(dla 2 osób)1
filet z kurczaka1/2
cukinii100 ml
śmietany 18% do zup100 ml
wody2 ząbki
czosnku1/2
cebuli1 łyżka
oliwy3 szklanki
makaronu żytniego1 łyżka mieszanki
ziół do drobiu
sólpieprzchiliszczypta
brązowego cukruPRZEPIS
Cukinię kroimy w cienkie, drobne paseczki lub trzemy na dużych okach tarki.
Kurczaka kroimy w kostkę,
cebulę i
czosnek drobno siekamy.Na rozgrzaną patelnię wlewamy
oliwę i wrzucamy
kurczaka - chwilę podsmażamy - zmniejszamy ogień i dodajemy
cebulę - mieszamy - następnie dorzucamy
czosnek i
cukinię.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg zaleceń producenta.Do
kurczaka i warzyw dolewamy
śmietanę wymieszaną z
wodą, wszystko mieszamy, zagotowujemy i redukujemy, tak aby powstał gęsty sos.Na koniec doprawiamy wg uznania.Na talerz wykładamy
makaron i polewamy go sosem z
kurczakiem i warzywami.