Wykonanie
W piekarni obok mojej pracy można kupić cudowne ciasto orkiszowe. Postanowiłam, że muszę stworzyć coś podobnego. Jak się okazało najtrudniejsze było zdobycie
mąki orkiszowej, której nigdzie nie było. Nie miałam czasu szukać sklepów z eko-żywnością, a akurat nie miałam żadnego po drodze. Kupiłam
otręby orkiszowe - sprawdziły się doskonale.Co do
mąki orkiszowej, to jak się później dowiedziałam - po rozmowie z pewnym bardzo miłym
panem ze sklepu "eko" w Bytomiu - w tej chwili jest duży problem ze zdobyciem tej
mąki, ponieważ mamy deficyt ziarna orkiszu i
mąkę sprowadza się aż z Czech, nawet piekarnie mają problem.

SKŁADNIKI(na dużą blachę)200 g
otrębów orkiszowych (lub
mąki orkiszowej)160 g
mąki pszennej typu 550250 g miękkiego
masła300 g
brązowego cukru5
jajek50 ml
mlekaok. 200 g mieszanki:
żurawina-
migdały-
orzechy nerkowca2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
miodu1 łyżeczka
cynamonuPRZEPIS
Jajka miksujemy z
cukrem. Dodajemy stopniowo
otręby,
masło,
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
mleko cały czas miksując.
Orzechy i
migdały drobno kroimy, wraz z
żurawiną dodajemy do miski.Wlewamy
miód, wsypujemy
cynamon. Mieszamy.Blachę smarujemy
margaryną i posypujemy
bułką tartą.Wlewamy ciasto na blachę i pieczemy w temperaturze 175 st. C przez ok 40 minut - do suchego patyczka.