Wykonanie
Kolejny przepis na moje ulubione
ciasto drożdżowe.. Ciasto z
mąki razowej z dodatkiem
ziół, czyli pizza w trochę zdrowszej wersji. Moja jest pikantna z
pieczarkami,
serem i
szynką, ale można zaszaleć i nie ograniczać się ze składem :) Smaczna na ciepło, jak i na zimno. Można zamrozić,
potem odgrzać w mikrofalówce na szybko i też będzie wyśmienita :)

SKŁADNIKI250 g
mąki pszennej typ 650250 g
mąki razowej pszennej30 g
drożdży250 ml ciepłej
wody3 łyżki roztopionego
masła2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
ziół prowansalskich1 łyżeczka
czosnku staropolskiego300 g
pieczarek3 łyżki
śmietany 18%1/2
cebuli2 ząbki
czosnku1 łyżeczka pasty węgierskiej paprykowej ostrej4 plastry
szynki konserwowej100 g
żółtego sera w plastrachtłuszcz do smażenia
sól1
jajkoPRZEPISCiasto: Do mniejszej miski rozkruszamy
drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę
cukru, dwie łyżki
mąki oraz ok. 50 ml
wody. Wszystko razem ucieramy i odkładamy do ciepłego miejsca na ok. 20 minut.Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól,
zioła,
czosnek, wcześniej przygotowane
drożdże oraz stopniowo
wodę. Wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy
masło. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut.Odkładamy wyrobione ciasto do ciepłego miejsca na 30 minut.Farsz:
pieczarki drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Następnie
cebulę i
czosnek siekamy i dodajemy do
pieczarek. Wszystko razem smażymy kilka minut na wolnym ogniu. Wlewamy
śmietanę i dodajemy pastę węgierską i
sól, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Szynkę kroimy w cienkie paski. Plastry
sera kroimy na pół.Ciasto ugniatamy i rozwałkowujemy na grubość 0 , 5 cm. Okrągłą miską o średnicy ok 13 cm (lub specjalnym przyrządem do wycinania i formowania pierogów) wycinamy koła z ciasta.W misce rozmącamy
jajko.Na środku każdego placka układamy
ser, łyżkę
pieczarek i
szynkę. Brzeg smarujemy
jajkiem i sklejamy (tak jak pierogi) palcami lub widelcem. Wierzch każdej mini pizzy smarujemy
jajkiem.Gotowe pizze calzone układamy na blasze wysmarowanej
olejem. W każdym pierogu,
ostrym nożem, robimy trzy małe otwory.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok 15 minut - aż ciasto się zarumieni.