Wykonanie
Pisałam już o moim uwielbieniu
ciasta drożdżowego.. wszystko w
sumie zaczęło się od pizzy, którą uwielbiam i cały czas modyfikuję, zmieniam i eksperymentuję z różnymi połączeniami składników. Generalnie uwielbiam pizze za to, że
mogę zawsze coś wymyślić z tego co znajdę w lodówce.
Drożdże zawsze mam w lodówce,
mąka też jest w obowiązkowych zapasach, także w każdej chwili
mogę zrobić kolejną wersję pizzy.Zazwyczaj piekę pizze na dużej kwadratowej blaszce, którą miałam na wyposażeniu piekarnika, ale ostatnio wymyśliłam, że bardzo fajnie będą wyglądać małe pizze upieczone w formie do tarty . Z tej samej ilości ciasta wychodzi ok 4 -5 sztuk, oczywiście staram się, żeby każda miała inny smak i składała się z różnych składników.Poniżej podaje przepis na ciasto, który pochodzi z jednej z moich pierwszych książek kucharskich, której autorem jest Maciej Kuroń. Co do składników, to kierujcie się tym co lubicie najbardziej:)SKŁADNIKI NA CIASTO500
mąki pszennej (najlepiej typ 650 lub specjalna
mąka do pizzy)250 ml letniej
wody30 g świeżych
drożdży (lub opakowanie suchych
drożdży)2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliok 2 łyżeczek
olejuSKŁADNIKI NA PIZZE (do wyboru wg uznania)
ser żółty tarty
mozarella w plastrach
pieczarki (ja zawsze wcześniej podsmażam
pieczarki z
cebulą)1 mała
cebula2 ząbki
czosnkumały
koncentrat pomidorowy2 łyżki
ketchupupomidor pokrojony w plastry
szynka konserwowakiełbasasalamikurczak (w kawałkach wcześniej usmażony)
przyprawa do pizzy,
oregano i inne
zioła i wiele innych jakie tylko przyjdą wam do głowy :)PRZEPIS1. Do mniejszej miski rozkruszamy
drożdże dodajemy jedną łyżeczkę
cukru, trzy łyżki
mąki oraz ok. 50 ml
wody. Wszystko razem ucieramy i odkładamy do ciepłego miejsca na ok. 20 minut. Jeśli używamy
drożdży w proszku możemy pominąć ten krok i od
razy wszystko razem wymieszać, jak w następnym kroku.2. Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól, wcześniej przygotowane
drożdże oraz stopniowo
wodę (niekoniecznie cała
woda będzie nam potrzebna, wszystko zależy od wilgotności
mąki, także nie wlewamy wszystkiego od razu). Wyrabiamy ciasto, w taki sposób aby wpompowywać powietrze do środka. W trakcie wyrabiania dodajemy
olej. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż nasze ciasto będzie miało gładką, lśniącą strukturę.3. Odkładamy wyrobione ciasto do ciepłego miejsca na ok. 30 minut.4. Następnie dzielimy nasze ciasto na 4 kulki, posypujemy blat
mąką i rozwałkowujemy pierwszą kulkę na okrągły placek, tak aby osiągnął średnicę naszej formy.5. Formę do tarty natłuszczamy
olejem (bardzo małą ilością) i przekładamy do niej rozwałkowane ciasto. Brzegi możemy ponakłuwać widelcem - wtedy ciasto w tych miejscach będzie grubsze.6.Z koncentratu,
ketchupu i przypraw robimy sos (jeśli jest zbyt gęsty możemy dodać trochę
wody). Sos wykładamy na naszą pizze równomiernie po całej powierzchni. W dalszej kolejności układamy wybrane składniki wg uznania i na koniec posypujemy wszystko tartym
serem.7. Pizze pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez ok 10 minut - aż pizza się zarumieni a
ser się roztopi :)