Wykonanie
Jako, że w mojej rodzinie lubimy
kokosowe smaki, dlatego w te święta zdecydowaliśmy się na taki właśnie sernik. Wyszedł naprawdę bardzo dobry :)
Składniki :Spód :- 4
żółtka,- 150 g
masła,- 300 g
mąki,- łyżka
kakao,- 3 łyżki
wiórków kokosowych.Masa serowa:- 2 kg
twarogu ( użyłem mielony, półtłusty )- puszka
mleka skondesowanego słodzonego,- 250 g
śmietany 18 %,- 5
jajek,- 4
białka,- 2 duże budynie
waniliowe,- 200 g
cukru pudru,- 300 g
wiórków kokosowych.Wykonanie :Składniki ciasta zagnieść, w razie potrzeby dodać trochę zimnej
wody. Ciasto rozwałkować na wymiar blachy i schłodzić w lodówce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia około 10 - 15 minut.
Twaróg zmiksować dodając kolejno
jajka,
mleko skondensowane,
śmietanę, budynie i
cukier. 200 g wiórków zmielić na gładko w blenderze lub młynku i dodać do masy, resztę wsypać bez mielenia. Całość zmiksować i wymieszać z ubitymi
białkami. Wylać na podpieczony spód, wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze około 160 stopni do czasu, aż masa na środku blachy będzie ścięta, a wierzch leciutko zezłocony.