ßßß Cookit - przepis na Miętowe patyczki drożdżowe na tłusty czwartek

Miętowe patyczki drożdżowe na tłusty czwartek

nazwa

Wykonanie

Jak dla mnie rewelacyjne, nie tylko dlatego, że nie trzeba formować zgrabnych pączków. Liczy się przede wszystkim smak, a te patyczki go mają, wyraźnie miętowy. Jedyny mankament jest taki, że ciasto musi chłodzić się przez noc w lodówce. Przepis znalazłem w starej gazetce "Moje gotowanie". W orginale patyczki były smażone razem z liśćmi mięty i polane obficie miodem. Ja natomiast miętę dodałem do ciasta i zrezygnowałem z polania miodem.
Kto nie jadł takich, niech spróbuje, a nie pożałuje ( chyba ) :))
Składniki :
- 250 g mąki,
- 2 małe jajka,
- 2 łyżki cukru,
- 50 ml mleka,
- 20 g świeżych drożdży,
- 60 g miękkiego masła,
- mięta (dałem 2 zawartości saszetek herbaty miętowej),
- łyżka alkoholu lub octu,
- olej do smażenia.
Wykonanie :
Mleko zagotować i zaparzyć w nim wysypaną z torebek herbatę. Przykryć i odstawić. Po zaparzeniu przelać przez sitko wyrzucając połowę odciśniętych fusów. Mąkę przesiać, wbić jajka, dodać cukier, drożdże, wlać alkohol i mleko z zostawioną połową fusów. Wymieszać, najlepiej mikserem z hakami, dodać miękkie masło i wyrobiać przez kilka minut na gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na noc do lodówki. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wyciąć krótkie paski , każdy lekko skręcić i smażyć na rozgrzanym oleju. Posypać cukrem pudrem. Smacznego :)
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/02/mietowe-patyczki-drozdzowe-na-tusty.html