Wykonanie
Wątróbka pod postacią pikantnego, aromatycznego gulaszu z
ziołami pieczarkami smakuje bardzo dobrze. Koniecznie trzeba wypróbować. Inspirowałem się przepisem z programu Ewy Wachowicz. Polecam :)
Składniki:- 300g
wątróbki drobiowej,- 300g
pieczarek,- 1
cebula,- po 3/4 łyżeczki
tymianku i
majeranku,- 1 łyżka
papryki słodkiej,- 1/2 łyżeczki
chilli,-
sól,
pieprz,- po 1/2 łyżeczki
kminku i
czosnku mielonego,-
natka pietruszki,-
mąka,-
olej do smażenia.Wykonanie:
Pieczarki pokroić w plastry i razem z połową
cebuli pokrojonej w kostkę przesmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, a na tej samej patelni usmażyć na złoto oczyszczoną i obsypaną
mąką wątróbkę oraz połową
cebuli. Następnie
wątróbkę pokroić w plastry, posypać
solą,
pieprzem i dołożyć do garnka z
pieczarkami. W patelni po smażeniu zagotować
wodę i wlać do garnka. Dosypać wszystkie
przyprawy i ewentualnie dosmaczyć na pikantnie. Ilość
wody dostosować do ilości sosu jaką chcemy uzyskać. Ja sosu już nie zagęszczałem
mąką, wystarczyła
mąka z
wątróbki, a poza tym ja nie lubię jak są bardzo gęste. Oczywiście każdy może zrobić pod własne upodobania :) Przed jedzeniem posypać posiekaną
natką pietruszki. Smacznego.