Wykonanie
Dwa smaki zamknięte w jednym cieście. Bardzo zgrane połączenie i wbrew pozorom proste do wykonania.


Składniki sernika:- 1 kg
twarogu,- 3/4 szklanka
cukru,- 1/4 szklanki
cukru waniliowego(domowego),- 1/2 szklanki
oleju,- 1 szklanka
mleka,- 1/2 szklanki
jogurtu ( można zastąpić
mlekiem),- 5
jajek,- 2 budynie
waniliowe (po 40 g),-
rodzynki (ilość dowolna).Składniki masy
jabłkowej:- 1-1,5 kg
jabłek antonówka,-
cukier i
cynamon do smaku,- ok. 2 łyżek
mąki ziemniaczanej.Sposób przygotowania:
Twaróg zmielić, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę.Na koniec wsypać
rodzynki. Wlać do formy wyłożonej papierem, ponieważ masa jest dość rzadka. Piec około 1 godziny (sernik musi być ścięty). Upieczony wystudzić i nałożyć masę
jabłkową. Masę wykonuje się prosto: wystarczy podgotować obrane i pokrojone
jabłka dodać
cukier i
cynamon, a na koniec zagęścić lekko
mąką. Bardzo dobrze smakuje z jeszcze ciepłą masą
jabłkową, ale również po wystudzeniu :)

