Wykonanie
Czy lubicie
cynamon .? Bo ja bardzo, i jest to chyba moja ulubiona
przyprawa.Bardzo aromatyczny, słodki, lekko pikantny smak, dodaje uroku zarówno daniom na słodko jak i w wersji słonej.Kocham go jednak nie tylko za walory kulinarne ale przede wszystkim jego właściwości prozdrowotne.W dawnej medycynie chińskiej był używany w profilaktyce przeziębienia, problemów trawiennych, infekcji, a także bulach menstruacyjnych. Ma on działanie rozluźniające, rozgrzewające i jest naturalnym konserwantem żywności.Dodatkowo
cynamon jest wielkim sprzymierzeńcem osób z wysokim poziomem
cukru we
krwi, gdyż zwiększa wrażliwość insulinową i organizm szybciej radzi sobie z nadwyżką
cukru.To tylko niektóre zalety tej
przyprawy, więc nie ma się co zastanawiać z włączeniem go do codziennej diety. A szczypta
cynamonu do porannej
herbaty dość że świetnie smakuje to dodatkowo nas rozgrzeje i otuli kuchnię subtelnym aromatem.Po takim wstępie już chyba nie muszę namawiać do zrobienia pysznych,
cynamonowych placuszków ... zapraszam:)
Składniki na około 10 racuchów:250g
serka ricotta125ml
mleka90g
mąki pszennej1 łyżka
otrębów pszennych (mogą być inne)2
jajka1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia60g
masła lub
oleju kokosowego1-2
jabłka do podania
Serek,
mleko i
żółtka ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy
mąkę,
otręby, szczyptę
cynamonu,
sól i
proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy (jeżeli lubicie słodkie można dodać łyżeczkę
cukru lub
miodu.W osobnym naczyniu ubijamy
białka na sztywną pianę i łączymy
ciastem serowym.Na patelni rozgrzewamy
olej kokosowy i wrzucamy pół łyżeczki
cynamonu. Gdy zacznie się pienić wykładamy po łyżce ciasto na racuchy i smażymy na małym ogniu na złocisty kolor.Po usmażeniu wszystkich placuszków, dodajemy odrobinę
oleju kokosowego, resztę
cynamonu,
jabłka pokrojone w plasterki i przez chwilę smażymy.Placuszki podajemy ze smażonymi
jabłkami obsypane
cynamonem lub
brązowym cukrem.
Racuszki są przepyszne i smakują jak małe
cynamonowe serniczki naprawdę polecam:)Smacznego...