ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe racuchy z ricotty i smażonymi jabłkami

Cynamonowe racuchy z ricotty i smażonymi jabłkami

nazwa

Wykonanie

Czy lubicie cynamon .? Bo ja bardzo, i jest to chyba moja ulubiona przyprawa.
Bardzo aromatyczny, słodki, lekko pikantny smak, dodaje uroku zarówno daniom na słodko jak i w wersji słonej.
Kocham go jednak nie tylko za walory kulinarne ale przede wszystkim jego właściwości prozdrowotne.
W dawnej medycynie chińskiej był używany w profilaktyce przeziębienia, problemów trawiennych, infekcji, a także bulach menstruacyjnych. Ma on działanie rozluźniające, rozgrzewające i jest naturalnym konserwantem żywności.
Dodatkowo cynamon jest wielkim sprzymierzeńcem osób z wysokim poziomem cukru we krwi, gdyż zwiększa wrażliwość insulinową i organizm szybciej radzi sobie z nadwyżką cukru.
To tylko niektóre zalety tej przyprawy, więc nie ma się co zastanawiać z włączeniem go do codziennej diety. A szczypta cynamonu do porannej herbaty dość że świetnie smakuje to dodatkowo nas rozgrzeje i otuli kuchnię subtelnym aromatem.
Po takim wstępie już chyba nie muszę namawiać do zrobienia pysznych, cynamonowych placuszków ... zapraszam:)
Składniki na około 10 racuchów:
250g serka ricotta
125ml mleka
90g mąki pszennej
1 łyżka otrębów pszennych (mogą być inne)
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60g masła lub oleju kokosowego
1-2 jabłka do podania
Serek, mleko i żółtka ucieramy na jednolitą masę. Następnie dodajemy mąkę, otręby, szczyptę cynamonu, sól i proszek do pieczenia i wszystko razem mieszamy (jeżeli lubicie słodkie można dodać łyżeczkę cukru lub miodu.
W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy ciastem serowym.
Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy pół łyżeczki cynamonu. Gdy zacznie się pienić wykładamy po łyżce ciasto na racuchy i smażymy na małym ogniu na złocisty kolor.
Po usmażeniu wszystkich placuszków, dodajemy odrobinę oleju kokosowego, resztę cynamonu, jabłka pokrojone w plasterki i przez chwilę smażymy.
Placuszki podajemy ze smażonymi jabłkami obsypane cynamonem lub brązowym cukrem.
Racuszki są przepyszne i smakują jak małe cynamonowe serniczki naprawdę polecam:)
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2013/10/cynamonowe-racuchy-z-ricotty-i.html