Wykonanie

Na lokalnym suqu w Jordanii zawsze można dostać świeże produkty, niekoniecznie lokalne.
Jabłka z Syrii,
cytrusy z Izraela. Po piątkowej modlitwie tłum wylewa się z meczetów i oblepia każde stoisko. Mężczyźni w luźnych koszulach i kobiety w kolorowych chustkach przekrzykują się, targując o ceny
pomidorów,
ziemniaków i
papryki. Młodzi chłopcy mozolnie pchają przed sobą sklepowe
wóżki oferując pomoc przy dźwiganiu zakupów. Wszyscy wrzeszczą, wszyscy się
śmieją. Skończył się właśnie sezon na
figi, zaczął sezon na
mango stosami pietrzące się na wózkach i pakach obwoźnych sprzedawców. Na targu dostać można zawsze lokalny
ser - kozi lub owczy. Ze względu na ilość
soli muszę moczyć go kilku godzin zanim nadaje się do zjedzenia, Mimo to pachnie i smakuje jak prawdziwy
ser. Świetny w połączeniu z
sałatą, świeżymi
burakami i odrobiną
syropu z
granata, który możecie zastąpić
octem balsamicznym.***At the local suq in Jordan you can easily get fresh products, though not always locally produced. Apples from
Syria and citruses from Israel. After the Friday prayer crowd floods out of the mosque. Men in baggy t-shirts and woman in colorful scarves, screaming, bargaining for tomatoes, potatoes and bell pepper. Young boys pushing shopping cars, offering their help in carrying stuff. Everyone screams, everyone laughs. Fig season is over,
mango season has just begun. Fruits are piling up on carts of mobile vendors. You can always find some local white cheese on the suq - either goat or sheep one. Due to the great amount of salt I have to soak it for few hours before eating. It
goes pretty well with rocca, beetroot and a drop of pomegranate molasses, or balsamic sauce.

czas przygotowania: 10 minutSkładnikigarść
sałaty rocca1 puszka
buraków lub 1
burak, obrany i pokrojony w cienkie plastrygarść
orzechów włoskichparę plasterków wiejskiego, białego sera/sera koziego lub bałkańskiegoświeżo mielony
pieprzoliwa z oliwekmelasa z
owoców granatu lub
sos balsamicznyPodaj składniki jak na zdjęciu wyżej,
skrop oliwą i melasą. Podawaj od razu.Salad with beetroot, cottage cheese and walnuts.prep
time: 10 minutesIngredientsbunch of rocca salad1 can of beetroots/ 1 sliced, uncooked beetroot1/4 glass of walnutsfew slices of cottage cheese/ goat cheese or Balkan cheesefreshly ground pepper
olive oilpomegranate molasses
Serve vegetables as per above photo, season with ground pepper,
olive oil and molasses.
Serve immediately