ßßß Cookit - przepis na Carpaccio z buraka, różowego imbiru i owocu granatu

Carpaccio z buraka, różowego imbiru i owocu granatu

nazwa

Wykonanie

Dla odmiany dziś buraki ... co prawda zjedzone jakiś czas temu ale przepisu na nie na blogu nie było ... był, jest za to w nowym drugim numerze magazynu blogerów wielkopolskich Food Culture :-) Możecie oczywiście zajrzeć i tam, nawet koniecznie!
przepis własny
Składniki:
1 duży czerwony burak,
garść roszponki,
kilka listków świeżej mięty,
połowa owocu granatu,
łyżka marynowanego różowego imbiru,
sok z połowy cytryny,
łyżka oliwy z oliwek
pieprz
Przygotowanie:
Oczyść buraka, owiń w folię aluminiową i przełóż na małą blaszkę, rozgrzej piekarnik do temperatury 220’, piecz buraka przynajmniej 15 minut, sprawdź wykałaczką jego jędrność, jeśli jest al’ dente możesz wyciągnąć z piekarnika, jeśli jest zbyt twardy, piecz jeszcze przez chwilę. Po upieczeniu buraka ostudź, następnie pokrój go na bardzo cienkie plastry i rozłóż na talerzu. Wydrąż owoc granatu, posyp nim wierzch buraków, dodaj roszponkę oraz imbir. Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Smacznego.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/02/carpaccio-z-buraka-rozowego-imbiru-i.html