Wykonanie
Dla odmiany dziś
buraki ... co prawda zjedzone jakiś czas temu ale przepisu na nie na blogu nie było ... był, jest za to w nowym drugim numerze magazynu blogerów wielkopolskich Food Culture :-) Możecie oczywiście zajrzeć i tam, nawet koniecznie!

przepis własnySkładniki:1 duży czerwony
burak,garść
roszponki,kilka listków świeżej
mięty,połowa
owocu granatu,łyżka marynowanego różowego
imbiru,sok z połowy
cytryny,łyżka
oliwy z oliwekpieprzPrzygotowanie:Oczyść
buraka,
owiń w folię aluminiową i przełóż na małą blaszkę, rozgrzej piekarnik do temperatury 220’, piecz
buraka przynajmniej 15 minut, sprawdź wykałaczką jego jędrność, jeśli jest al’ dente możesz wyciągnąć z piekarnika, jeśli jest zbyt twardy, piecz jeszcze przez chwilę. Po upieczeniu
buraka ostudź, następnie pokrój go na bardzo cienkie plastry i rozłóż na talerzu. Wydrąż
owoc granatu, posyp nim wierzch
buraków, dodaj
roszponkę oraz
imbir. Dopraw
pieprzem,
sokiem z cytryny oraz
oliwą z oliwek. Smacznego.
