Wykonanie

Po długiej przerwie wracam z zupą z pieczonej
papryki, treściwą, której głównym atutem jest jej głęboki smak.***After a long break I'm coming back with a recipe for a roasted red bell pepper soup, which is characterized by deep, hearty taste.czas przygotowania: 50 minutCzego potrzebujesz na 4 porcje2 duże,
czerwone papryki2
marchewki, pokrojona w plasterki1
cebula, poszatkowana4 ząbki
czosnku100 g
fety lub
sera koziegosól,
pieprz,3 łyżki
słodkiej papryki3 łyżki
koncentratu pomidorowego4+1 łyżek
oliwy z oliwek750 ml
wodyCo teraz?1. Piecz
paprykę ok. 40 minut w temp. 200 C. Aż jej skórką będzie czarna. Po tym czasie wyjmij ją i przełóż na chwilę do plastikowej siatki, po czym zawiąż na supeł i odczekaj kilka minut. Ułatwi ci to zdejmowanie spalonej skórki. Miąższ pokrój w kawałki.2. W międzyczasie ugotuj
bulion. Poszatkowaną
cebulę i
czosnek podsmaż na łyżce
oliwy. Gdy zezłocą się dodaj
słodką paprykę(proszek) i koncentrat. Smaż jeszcze chwilkę.3. Dodaj
marchewkę i zalej
wodą.4. Gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.5. Po upieczeniu
papryki (pkt 1) dodaj kawałki miąższu do
bulionu, dopraw do smak, dodaj
fetę i miksuj na najwyższych obrotach.6. W końcowej fazie miksowania dodaj 4 łyżki
oliwy - dodanie
oliwy na końcu pozwoli ci otrzymać aksamitną konsystencję zupy.7. Podawaj z grzankami,
jogurtem i świeżymi
ziołami.Więcej o przygotowaniu idealnej zupy tutaj

Roasted red bell pepper souppreparation
time: 50 minutesWhat do you need for 4 servings2 large red peppers2 carrots , cut into slices1 onion , shredded4 cloves of garlic100 g
feta or goat cheesesalt, pepper,3 tablespoons sweet
paprika3 tablespoons of tomato paste4 +1 tbsp
olive oil750 ml waterWhat now?1 Roast peppers for about 40 minutes at 200 C. Until its skin is black. After this
time, put it for a moment into the plastic bag, then tie a knot and wait a few minutes. This will help you to remove the burnt skin. Cut peppers flesh into pieces.2 In the meantime, cook the broth . Saute onion and garlic on a spoon of
olive oil. When they will be golden add sweet pepper (powder) and tomato paste . Fry for another minute.3 Add carrots and cover with water.4 Cook over medium heat until the vegetables are soft.5 After baking the peppers ( point 1 ) add chunks of flesh into the broth, season to taste, add the
feta and mix at high speed.6 In the final stages of mixing add 4 tablespoons of
olive oil - add oil at the end as it will allow you to get a velvety consistency of soup.7
Serve with toast,
yogurt and fresh herbs.
More about preparation of the perfect soup here