ßßß Cookit - przepis na Ciasto marchewkowe z syropem klonowym

Ciasto marchewkowe z syropem klonowym

nazwa

Wykonanie

Wykwintne, wspaniałe, wilgotne ciasto o złocistym kolorze uzyskanym poprzez dodanie syropu klonowego oraz cukru muscovado. Jeśli jesteś łasuchem to z pewnością rozsmakujesz się w tym cieście.
Składniki:
1,5 szklanki oleju,
1,5 szklanki cukru muscovado,
4 jajka,
0,5 szklanki syropu klonowego (jak zamiennik można użyć miód naturalny np. wielokwiatowy)
2,5 szklanki mąki zmieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki mielonych goździków,
2 duże grubo starte marchewki,
garść rodzynek, wiórków kokosowych, posiekanych orzechów włoskich,
3 łyżki skórki pomarańczowej
Mieszamy olej, cukier, jajka oraz syrop klonowy. Powoli dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy utartą na grubych oczkach marchewkę, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto przekładamy do formy (najlepiej do takiej, jaką używamy do wypieku keksa). Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 st.C.
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2014/03/ciasto-marchewkowe-z-syropem-klonowym.html