Smerfne babeczki

nazwa

Wykonanie

2,5 szklanki mąki tortowej,
150g margaryny,
150g cukru pudru,
1 jajko,
1 łyżka śmietany,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Krem cytrynowy:
500g serka mascarpone,
sok z 1 cytryny,
skórka otarta z 1 cytryny,
4 łyżeczki waniliowego cukru pudru,
Galaretka BLUE CURACAO Winiary przygotowana zgodnie z instrukcją.
Rozpoczynamy od upieczenia babeczek. Prostota tego ciasta polega na tym, że wszystkie jego składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wyklejamy ciastem foremki do babeczek i pieczemy w temp. 170 st.C przez około 15 minut.
Gdy babeczki wystygną ostrożnie wyjmujemy je z foremek.
Aby przygotować krem cytrynowy należy do serka mascarpone dodać cukier puder i dokładnie wymieszać. Dalej stopniowo wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy skórkę. Przed przełożeniem kremu na babeczki warto go uprzednio schłodzić (wystarczy około 10 minut).
Ostatni krok to ozdobienie babeczek galaretką, ja w tym celu użyłam foremki do pierniczków w kształcie serca.
SMACZNEGO!
Źródło:http://esencjawanilii.blogspot.com/2013/05/smerfne-babeczki.html