Wykonanie
2,5 szklanki
mąki tortowej,150g
margaryny,150g
cukru pudru,1
jajko,1 łyżka
śmietany,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,Krem
cytrynowy:500g
serka mascarpone,sok z 1
cytryny,skórka otarta z 1
cytryny,4 łyżeczki
waniliowego cukru pudru,
Galaretka BLUE
CURACAO Winiary przygotowana zgodnie z instrukcją.
Rozpoczynamy od upieczenia babeczek. Prostota tego ciasta polega na tym, że wszystkie jego składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wyklejamy
ciastem foremki do babeczek i pieczemy w temp. 170 st.C przez około 15 minut.Gdy babeczki wystygną ostrożnie wyjmujemy je z foremek.Aby przygotować krem
cytrynowy należy do
serka mascarpone dodać
cukier puder i dokładnie wymieszać. Dalej stopniowo wlewamy
sok z cytryny oraz dodajemy skórkę. Przed przełożeniem kremu na babeczki warto go uprzednio schłodzić (wystarczy około 10 minut).Ostatni krok to ozdobienie babeczek
galaretką, ja w tym celu użyłam foremki do pierniczków w kształcie
serca.SMACZNEGO!