Wykonanie
Zaprezentuję dzisiaj bardzo prosty sposób na przygotowanie
ciasta drożdżowego. Babeczki będą miały dwa nadzienia:
serowe ze
skórką pomarańczową oraz
cynamonowe. Z podanych poniżej proporcji składników uzyskamy około 25 babeczek.

Składniki:
Ciasto drożdżowe:0,5 kg
mąki tortowej,50g
drożdży,1 szklanka
mleka,kostka
margaryny,2 łyżki aromatycznego
cukru pudru z
wanilią (patrz jeden z wpisów),szczypta
soli,1
białko (do posmarowania ciasta)Nadzienie
serowe:1 kostka półtłustego
białego sera,
żółtko,2 łyżeczki aromatycznego
cukru pudru z
wanilią,1 opakowanie
skórki pomarańczowej i odrobina skórki startej z
pomarańczyNadzienie
cynamonowe:4 łyżeczki
cynamonu,2 łyżeczki
cukru brązowego,1 łyżeczka aromatycznego
cukru pudru z
waniliąRozpoczynamy od przygotowania rozczynu z
drożdży. Do rondla wlewamy
mleko i lekko podgrzewamy, dodajemy 4 łyżki
mąki,
cukier,
sól,
drożdże i wszystko dokładnie mieszamy. Rozczyn pozostawiamy w ciepłym miejscu, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (trwa to około 5-10 minut). W tym czasie do miski wsypujemy pozostałą część
mąki, a
margarynę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy
drożdże już wyrosną, dodajemy rozczyn do miski z
mąką, wlewamy także płynną
margarynę i wszystko dokładnie wyrabiamy (najlepiej rękoma). Tak przygotowane
ciasto drożdżowe musi znowu wyrosnąć, dlatego też pozostawiamy je w ciepłym miejscu na 10-15 minut. Nie marnujemy cennego czasu i przygotowujemy stanowisko do wałkowania oraz nadzienia babeczek.Na początek nadzienie
serowe.
Ser,
cukier i
żółtko dokładnie mieszamy. Gdy osiągniemy idealnie gładką konsystencję dodajemy
skórkę pomarańczową. Jeśli masa jest dość sucha, możemy też dodać odrobinę soku z
pomarańczy.Przygotowując nadzienie
cynamonowe wystarczy wszystkie składniki wymieszać ... i gotowe.Mamy gotowe
ciasto drożdżowe, farsz
serowy i suche nadzienie
cynamonowe. Ciasto dzielimy na 4 części (nadzienie
serowe wystarcza nam na 2 części ciasta, czyli nadzienie
cynamonowe używamy do kolejnych 2 części
ciasta drożdżowego) i każdą z nich musimy rozwałkować na kształt prostokąta oraz posmarować nadzieniem (zaczynam zawsze od nadzienia
serowego). Następnie zwijamy ciasto w rulon i kroimy 6 cm kawałki, które układamy na blaszce (idealna jest ta, w której pieczemy muffinki). Babeczki smarujemy
białkiem, blaszkę wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika (200 st. C), pieczemy 20 minut.Po upieczeniu babeczek uzyskujemy piękny spiralny wzór, który jest bardziej widoczny w przypadku nadzienia
cynamonowego.

SMACZNEGO!