ßßß
Włosi do jedzenia podchodzą bardzo poważnie i słusznie, bo jedzenie to życie. Od tego zależy nasze zdrowie i dobre samopoczucie, dlatego Włosi przywiązują tak ogromną wagę do jakości jedzenia, wyglądu i zapachu, choć i tak najważniejsza jest miła i rodzinna atmosfera. Mam dla Was dzisiaj przepis na zapiekankę, która ma w sobie same dobre składniki i na pewno sprawi, że atmosfera przy stole będzie pełna radosnego uniesienia. Zapraszam:)
Składniki: (5-6 osób)1kg mięsa mielonego (wołowina)500g makarony muszle2 cebule2 puszki pomidorów w całości240g mozzarelliolej/oliwa1 łyżka mąki1 łyżka przecieru pomidorowego2 ząbki czosnkuoregano suszoneświeża bazyliapieprzsólcukierocet balsamicznyNo to zaczynamy, rozgrzewamy piekarnik do 180C oraz gotujemy makaron w osolonej wodzie. W międzyczasie na rozgrzanej patelni smażymy pociętą w piórka cebule i mielone mięso. Dodałam dosłownie kapkę oliwy, resztę wytopi się z mielonego. Do mięsa dodajemy jedną łyżkę suszonego oregano, sporo pieprzu czarnego i łyżkę przecieru pomidorowego. Smażymy na złoty kolor, nie podlewamy wodą, mięso ma być lekko chrupkie. Pod koniec przyprószamy wszytko mąką, posypujemy po wierzchy i dokładnie mieszamy. Mięso gotowe, zdejmujemy z gazu.