Wykonanie
Włoska kuchnia zawsze mnie zadziwia swoją prostotą i bogactwem smaków jednocześnie. Tylko oni tak potrafią. W pewnym barze w Arezzo zamówiłam
sałatkę toskańską i dostałam
pomidory z
chlebem.
Serio!
POMIDORY Z
CHLEBEM. I
powiem Wam, że
pomidory z
chlebem nigdzie nie smakowały tak dobrze. Ba! Smakowały wyśmienicie, tak bardzo, że nawet nie mam zdjęcia tej sałatki, a szkoda.To wykwintne danie podano w półmisku,
pomidory pokrojone w ćwiartki, posypane listkami
bazylii, z dodatkiem bryłowatych grzanek ze
zwykłego chleba, polane
oliwą i
octem balsamicznym. To tyle i aż tyle!Robiłam ją w domu już dwa
razy, zainspirowała mnie też to dalszych kombinacji i tak powstała moja osobista
sałatka śniadaniowa Toskanka. Polecam i zachęcam was do zabawy ze składnikami. Głównym bohaterem są grzanki,
pomidor,
bazylia i sos, a dodatki mogą być różne -
tuńczyk z
serem żółtym, pepperoni z
mozzarellą, kiszony z
jajkiem. Co tam macie w lodówce i co tam Wam w głowie zaświta. Sama forma jedzenia, czyli nabijanie na widelec grzanki z dodatkiem i maczanie w
sosie jest fenomenem!
Sałatka śniadaniowa Toskanka

Składniki:4
pomidory1
kiełbasa toruńskaser żółty1 mała
cebulaświeża
bazyliaświeży
chleb4 łyżki
oliwy1 łyżka
octu jabłkowego1 łyżeczka
cukrusól/pieprz do smakuZaczynamy od przygotowania sosu. Składniki mieszamy w misce , w której będziemy robić
sałatkę. Robimy to z
octem jabłkowym ze względu na jego walory smakowe i zdrowotne. Wedle uznania kroimy
pomidory,
kiełbasę i
ser żółty oraz
cebulę i świeżą
bazylię. Mieszamy i odstawiamy na bok, Rozgrzewamy patelnię, pokrojony
chleb obsmażamy z dwóch stron i dodajemy do sałatki. Gotowe i smacznego:)

Jeżeli Wam smakowało i podoba Wam się w sznupkowej kuchni, to musicie koniecznie przytulić nas na FACEBOOKU - po prawej stronie jest fejsowa etykietka, wystarczy tam kliknąć i od razu Wasze życie nabierze smaku i koloru:) A nasze będzie bogatsze o kolejnych przyjaciół.Miłej niedzieli, miłego dnia i miłego życia Kochani:)

.