Wykonanie
Czy ja wam już kiedyś mówiłam, że z lenistwa powstają najlepsze rzeczy? Samochód na przykład, wynaleziono z lenistwa, bo ludziom nie chciało się chodzić. Telewizor? Tez z lenistwa, bo ludziom się nie chciało gadać ze sobą. Największy leń wynalazł internet, teraz to już nawet z domu nie trzeba wychodzić. No i teraz moja zapiekanka pierogowa - też z lenistwa! Nie chciało mi się przy garach stać.Wiem, że się pomysł spodoba, bo wy tez potworne leniuszki jesteście. Zapraszam:)

Składniki (4 osoby)800 g pierogów z
mięsem (kupne)1 duża
cebula250 g
szpinaku świeżegoprzecier pomidorowy150 g
sera mozzarellamasłośmietana 18%oreganoczosneksólpieprzcukier
Rozgrzewamy piekarnik do 180-190 C. Do naczynia żaroodpornego wykładamy nasze pierogi i wkładamy do piekarnika na parę minut dosłownie, tak żeby nam się odrobinie spiekła skórka, nawet nie musi się przyrumienić, niech się
zrobi taka pufff... Rozgrzewamy patelnie i na
maśle podsmażamy
cebulę pokrojona w piórka.Dodajemy
sól,
pieprz,
oregano i
czosnek,szczypty dwie
cukru, dokładamy
szpinak i mieszamy dokładnie, Jak nam się
szpinak poddusi z
cebulą(5minut) to dodajemy 2 czubate łyżki
przecieru pomidorowego, mieszamy i podlewamy
wodą. Na końcu dodajemy 2-3 łyżki
śmietany lub
mleka.Wylewamy to na nasze pierogi, na wierzchu układamy pokrojoną w plastry
mozzarelle i pieczemy przez następne 15-20 minut, aż nam się
ser pięknie stopi i zarumieni. Gotowe. Smacznego. Jest przepyszne!

P.SOczywiście mozna wykorzystać pierogi własnej roboty i o różnym nadzieniu.Można też zastąpić pierogi tortellini, ale to już nie będzie to!