Wykonanie
Jakiś czas temu dostałam od babci
konfiturę, niestety ja nie przepadam za
dżemami, powidłami,
marmoladą czy
konfiturami więc postanowiłam wykorzystać je w inny sposób, a mianowicie jako dodatek smakowy i barwnikowy do kremu z
serka mascarpone. Połączyłam ten krem z moim ulubionym
ciastem czekoladowym, za
czekoladą nie przepadam natomiast ciasto
czekoladowe uwielbiam ;)

Składniki na ciasto:2 tabliczki
mlecznej czekolady80 g
cukru drobnoziarnistego2 łyżki
kakao gorzkiego120 g
margaryny w temperaturze pokojowej4 duże
jajka w temperaturze pokojowej2 łyżki
mąki pszennejszczypta
soliSkładniki na krem:250 g
serka mascarpone5 łyżek
konfitury200 ml
śmietanki 36%3 łyżki
cukru pudru waniliowegoPrzygotowanie ciasta:Na początku umieszczamy
czekoladę w wysokiej misce i dokładnie blendujemy, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli
wodnej. Gdy
czekolada jest gotowa należy ją odrobinę przestudzić, dodać
żółtka, połowę
cukru i
mąkę, ubijamy mikserem.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały
cukier aż piana będzie bardzo sztywna. Jedną trzecią piany dodajemy do czekoladowej masy, żeby zrobiła się ciut lżejsza, delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, do momentu aż masa będzie jednolita. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, przygotowujemy formę o średnicy 24 cm wykładając ją papierem do pieczenia i wypełniamy ją naszym
ciastem. Pieczemy około 35 minut aż ciasto stanie się po środku lekko sztywne (ja piekłam około 45 minut; ale trzeba uważać, żeby go nie spiec). W środku ciasto nadal będzie klejące, ale takie ma być, dojdzie podczas stygnięcia. Ciasto pozostawić na ok. 15 minut w piekarniku, później wyjąć i wystudzić w formie.Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubijamy mikserem przez około 3 minuty, dodajemy do niej
cukier puder i ubijamy jeszcze około 3 minuty.
Konfiturę blendujemy (ja tym razem nie użyłam blendera i tak jak widać to na zdjęciach
owoce z
konfitury były bardzo widoczne i duże) i mieszamy dokładnie z
serkiem mascarpone. Przygotowaną mieszankę dodajemy do
śmietany i ubijamy około 4 minut.POWODZENIA I SMACZNEGO!




Moja propozycja podania:

Petite Princesse