ßßß
Składniki na ciasto:2 tabliczki mlecznej czekolady80 g cukru drobnoziarnistego2 łyżki kakao gorzkiego120 g margaryny w temperaturze pokojowej4 duże jajka w temperaturze pokojowej2 łyżki mąki pszennejszczypta soliSkładniki na krem:250 g serka mascarpone5 łyżek konfitury200 ml śmietanki 36%3 łyżki cukru pudru waniliowegoPrzygotowanie ciasta:Na początku umieszczamy czekoladę w wysokiej misce i dokładnie blendujemy, a następnie rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Gdy czekolada jest gotowa należy ją odrobinę przestudzić, dodać żółtka, połowę cukru i mąkę, ubijamy mikserem. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając pozostały cukier aż piana będzie bardzo sztywna. Jedną trzecią piany dodajemy do czekoladowej masy, żeby zrobiła się ciut lżejsza, delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałą pianę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, do momentu aż masa będzie jednolita. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, przygotowujemy formę o średnicy 24 cm wykładając ją papierem do pieczenia i wypełniamy ją naszym ciastem. Pieczemy około 35 minut aż ciasto stanie się po środku lekko sztywne (ja piekłam około 45 minut; ale trzeba uważać, żeby go nie spiec). W środku ciasto nadal będzie klejące, ale takie ma być, dojdzie podczas stygnięcia. Ciasto pozostawić na ok. 15 minut w piekarniku, później wyjąć i wystudzić w formie.Przygotowanie kremu:Śmietanę ubijamy mikserem przez około 3 minuty, dodajemy do niej cukier puder i ubijamy jeszcze około 3 minuty. Konfiturę blendujemy (ja tym razem nie użyłam blendera i tak jak widać to na zdjęciach owoce z konfitury były bardzo widoczne i duże) i mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone. Przygotowaną mieszankę dodajemy do śmietany i ubijamy około 4 minut.POWODZENIA I SMACZNEGO!


Moja propozycja podania:
Petite Princesse