ßßß
Składniki:6 dużych pieczarek4 liście świeżej bazylii1 pomidor150 g mięsa mielonego z indykaoliwa z zielonych oliwekpieprz czosnkowyszczypta soliciasto francuskie150 g mozzarelliolej kujawski z pomidorami, bazylią i czosnkiembazylia w postaci przyprawyPrzygotowanie:Na początku myjemy i obieramy pieczarki, delikatnie wyjmujemy z nich ogonki. Do garnka wlewamy wodę, solimy ją i wsypujemy pieprz czosnkowy, dodajemy liście bazylii i wkładamy nasze pieczarki. Gotujemy przez 20 minut na średnim ogniu. Mozzarellę ścieramy. Myjemy pomidora i kroimy go w jak najdrobniejszą kosteczkę. Na patelnię wlewamy niewielką ilość smakowego oleju i smażymy na nim mięso z pomidorem przyprawione solą, bazylią i pieprzem czosnkowym. Gdy mięso będzie już dokładnie wysmażone odcedzamy je w sitku. W międzyczasie kroimy ciasto francuskie na 6 równych plastrów, smarujemy je oliwą z oliwek, sypiemy szczyptę bazylii i mozzarellę. Na 6 plasterków kładziemy ostudzone pieczarki 'dziurką' do góry. Wsypujemy do nich mozzarellę i dokładnie zapełniamy farszem i sypiąc na wierzch mozzarellę. Tak przygotowane pieczarki 'zamykamy' dokładnie w cieście, tak jak to będzie widoczne niżej na zdjęciu. Ciasto smarujemy jeszcze lekko oliwą i sypiemy bazylią. Wszystko wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy do czasu, aż nasze ciasto się zarumieni. Jak widzicie ja miałam tylko 5 pieczarek, więc z 6 plasterka ciasta i farszu zrobiłam pierożka. Co jest propozycją dla osób, które nie lubią pieczarek.POWODZENIA I SMACZNEGO ;)

Moja propozycja podania:
Petite Princesse