ßßß Cookit - przepis na Dorsz z warzywami

Dorsz z warzywami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
ziemniaki 500 gramów
marchewka 250 gramów
bulion 0,5 litrów
filet z dorsza 800 gramów
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
koperek, pęczek 1 sztuk
musztarda 2 łyżek stołowych
parmezan tarty 40 gramów
roszponka 150 gramów
olej 3 łyżek stołowych
ocet winny 3 łyżek stołowych
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Oczyszczone ziemniaki i marchewkę pokroić w cienkie plasterki. W garnku zagotować bulion, wrzucić warzywa i gotować 5 minut na średnim ogniu. Umyty, osuszony filet rybny pokroić na kawałki i skropić sokiem z cytryny i oprószyć lekko solą. Ułożyć na natłuszczonej blasze. opłukany koperek, trochę odłożyć do dekoracji, a resztę posiekać. Musztardę wymieszać z połową posiekanego koperku. Przygotowaną mieszanką posmarować rybę. Marchewkę i ziemniaki odcedzić, bulion zachować. Ostudzone warzywa ułożyć na około ryby, oprószyć pieprzem, posypać tartym parmezanem. Wszystko podlać bulionem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni.
Roszponkę oczyścić i osuszyć. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, dodać olej, wymieszać i polać roszponkę. Rybę i warzywa ułożyć na podgrzanym półmisku, udekorować pozostałym koperkiem, podawać z sałatą.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Ryb
Komentarze:
Autor: marzeniew
Data: 2009-04-29
Ryby są zdrowe
Autor: Floress
Data: 2008-12-31
dobre
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5075/Dorsz-z-warzywami