Wykonanie

Co prawda w większości z nas Żurek kojarzy się ze Świętami Wielkanocnymi, to jednak nie przeszkadza, aby delektować się tą smaczną zupą w pozostałe dni roku.U nas zastać ją można częściej niż raz w roku:-) Jesteśmy zupożercami;-), choć to nie jedyne nasze miłości kulinarne:-)Zapraszam na smaczny żurek z
kiełbasą i
jajkiem, u nas razem
ziemniakami:-)Żurek w moim domu:-)Składniki:- ok.½ l
żuru (zakwas można zrobić samodzielnie lub kupić gotowy, najlepiej taki bez zbędnych dodatków, oczywiście:-)- ok. 1 l
wywaru z warzyw (ja
daję kilka
suszonych grzybów)- ok. 50 g
boczku- 2-3-4 pęta
białej kiełbasy- 2-3
ziemniaki- 1-2
cebule- 2-3 ząbki
czosnku- 2-3 łyżki
chrzanu (może być
śmietankowy lub wymieszać
chrzan ze
śmietaną)- 1 łyżka
musztardy- 1-2 łyżki
majeranku-
sól,
pieprze,dodatek: ugotowane na twardo
jajaWykonanie:1. Do
wywaru z warzyw daję kiełbaskę i gotuję +/- 15 minut.2.
Kiełbasę wyjmuję, studzę i kroję w plasterki.W międzyczasie,3.
Ziemniaki obieram i kroję w większą kostkę (ja gotuje jej na parze, nad garnkiem, w którym gotuje się zupa).4.
Cebulę po obraniu wraz z
boczkiem kroję na nie za drobną kostkę.5.
Boczek przesmażam na patelni.6. Po wytopieniu,
boczek przykładam do garnka z
wywarem.7. Na wytopionym tłuszczu przesmażam
cebulę i plastry
kiełbasy.8. Całość przekładam do garnka z
wywarem i
boczkiem, wlewam żur,
daję:
czosnek, ugotowane kostki
ziemniaków,
chrzan ze
śmietaną (wcześniej hartuję), ewentualnie
śmietankowy chrzan (też hartuję),
musztardę,
majeranek i przyprawiam do smaku.9. Całość jeszcze gotuję około 5 minut i gotowe.U nas jak żurek to obowiązkowo z
jajami ugotowanym, rzecz jasna na twardo:-) Jedno
jajo na jedną porcje zupy:-)Smacznego :-)Zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych życzę!