Wykonanie

Ach rogaliki, to fajna co nieco do niedzielnej
kawy czy
herbaty, można powiedzieć, ale równie dobrze sprawdzają się w każdym innym dniu:-) Cóż nic odkrywczego:-)Przepis mam od mojej mamy, u której od lat delektujemy się ich smakiem, i to w różnych wydaniach:-)Zachęcam do kosztowania rogalików na słodko, to całkiem prosty do zrobienia łakoć, który każdemu powinien posmakować.U nas rogaliki najczęściej są robione z
jabłkowym musem, który spokojnie można zrobić w tym samym dniu jeśli chcemy
mieć swój
jabłkowych frykas. Ja często właśnie tak robię.
Jabłka myję, obieram, kroję w kostkę i przez chwilę duszę na małym ogniu, jak są kwaśne to dodaję
cukier i zawsze, wręcz obowiązkowo
daję cynamon:-) Jak
jabłka częściowo zaczną się rozpadać zdejmuję z kuchenki i czekam aż ostygną. Mus musi być wystudzony zanim położymy go na rogalikowe ciasto:-)Składniki:- 40 g
drożdży- 500 g
mąki (to są 3
kubki)- 6 łyżek
mleka- 250 g
margaryna-
jabłka (mogą być w
dżemie, czy też coś nakształt musu, czy prażonych, co kto lubi)- 1
żółtko (nie kończenie)-
białko rozmącone

Wykonanie:1.
Drożdże rozpuszczam w
mleku,
mąkę kroję z
margaryną, ewentualniedodaję
żółtko i wszystko razem mieszam, zagniatam.2. Po wyrobieniu ciasta, przykrywam je ściereczką i
daję na 2 godziny dolodówki, jak jest niska temp. to spokojnie można dać na balkon:-)3. Ciasto rozwałkowuję mniej więcej na koła, po czym tnę je na trójką jaktort:-).4. Każdy trójkąt smaruje
dżemem i zawijam, zaczynając od szerszej strony.5. Zwinięte rogaliki kładę na blachę, pokrytą papierem do pieczenia.6. Rogaliki smaruję rozmąconym
białkiem.7. Wkładam do piekarnik nagrzewam do około 180 stopnii pieką około 20 minut lub do zarumienienia.8. Po wyjęciu z piekarnika czasem posypuję
cukrem pudrem.Trudno mi powiedzieć ile wyjdzie rogalików, bo za każdym razem różnie wychodzi, jednak każda ilość znajduje amatorów i jest szybko zjadana.Smacznego.