Wykonanie
Po ogórkach, tak jak obiecałam, dzielę się z
Wami przepisem na
paprykę. Muszę przyznać, że zaszalałam i razem z mamą włożyłam aż 10 kilogramów. Będzie co podjadać zimą:). Przepis ten dostałam od sąsiadki. Jest sprawdzony,
papryka wychodzi twarda, krucha i delikatnie słodka. Pychota!

SKŁADNIKI
papryka najlepiej różnokolorowa;
koper;
chrzan;
czosnek;
olej;zalewa:5 szklanek*
wody;3/4 szklanki*
octu;3/4 szklanki*
cukru;1 łyżka
soli koniecznie niejodowanej;1 łyżka
miodu;
ziele angielskie;
pieprz;
liść laurowy.* szklanka = 250 mlWYKONANIESłoiki myjemy i wyparzamy. Na dno każdego kładziemy
koper, ząbek
czosnku i kawałek
chrzanu.
Paprykę myjemy i oczyszczamy. Możemy ją zblanszować (wrzucamy do wrzątku na parę sekund), wtedy łatwiej będzie nam ją ułożyć w słoiku.
Paprykę układamy ciasno w słoiku. Wszystkie składniki zalewy (oprócz
miodu, bo ten dodajemy, gdy zalewa już się zagotuje - w ostatniej chwili) umieszczamy w garnku, razem z pokruszonym listkiem, ziarenkami
pieprzu i
zielem angielskim. Zagotowujemy. Gorącą zalewamy
paprykę. Do każdego słoiczka dodajemy po łyżeczce
oliwy i zakręcamy. Pasteryzujemy około 3 minuty od zagotowania
wody. Musimy przestrzegać czasu pasteryzacji, bo jak ją przedłużymy
papryka wyjdzie miękka.