ßßß Cookit - przepis na OGÓRKI KONSERWOWE NA ZIMĘ

OGÓRKI KONSERWOWE NA ZIMĘ

nazwa

Wykonanie

W ogórkach konserwowych ważna jest proporcja składników zalewy. Ja mam taką, którą robię od lat, a właściwie to robiła taką zalewę moja mama. Przepis pochodzi z jej zeszytu. Polecam Wam bardzo ten przepis. Ogórki wychodzą nie za kwaśne ani nie za słodkie – takie w sam raz :).
W następnym poście zapraszam na przepis na paprykę konserwową z miodem.
SKŁADNIKI
dowolna ilość ogórków;
koper;
chrzan;
czosnek.
Zalewa:
1 litr wody;
0,5 szklanki* octu;
0,5 szklanki* cukru;
1 łyżka soli koniecznie niejodowanej;
ziele angielskie;
pieprz;
liść laurowy.
* szklanka = 250 ml;
* z 2 litrów zalewy wychodzi 5 słoików litrowych.
WYKONANIE
Słoiki myjemy i wyparzamy. Na dno każdego kładziemy koper, ząbek czosnku i kawałek chrzanu. Układamy ciasno ogórki. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku, razem z pokruszonym listkiem, ziarenkami pieprzu i zielem angielskim. Zagotowujemy. Gorącą zalewamy ogórki i zakręcamy. Pasteryzujemy około 3 minuty od zagotowania wody.
PS. A tak wyglądał mój Aniołek w dniu chrztu i dziś kończy dokładnie siedem miesięcy.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2014/08/ogorki-konserwowe-na-zime.html