Wykonanie
W ogórkach konserwowych ważna jest proporcja składników zalewy. Ja mam taką, którą robię od lat, a właściwie to robiła taką zalewę moja mama. Przepis pochodzi z jej zeszytu. Polecam Wam bardzo ten przepis.
Ogórki wychodzą nie za kwaśne ani nie za słodkie – takie w sam raz :).W następnym
poście zapraszam na przepis na
paprykę konserwową z
miodem.

SKŁADNIKIdowolna ilość
ogórków;
koper;
chrzan;
czosnek.Zalewa:1 litr
wody;0,5 szklanki*
octu;0,5 szklanki*
cukru;1 łyżka
soli koniecznie niejodowanej;
ziele angielskie;
pieprz;
liść laurowy.* szklanka = 250 ml;* z 2 litrów zalewy wychodzi 5 słoików litrowych.WYKONANIESłoiki myjemy i wyparzamy. Na dno każdego kładziemy
koper, ząbek
czosnku i kawałek
chrzanu. Układamy ciasno
ogórki. Wszystkie składniki zalewy umieszczamy w garnku, razem z pokruszonym listkiem, ziarenkami
pieprzu i
zielem angielskim. Zagotowujemy. Gorącą zalewamy
ogórki i zakręcamy. Pasteryzujemy około 3 minuty od zagotowania
wody.PS. A tak wyglądał mój Aniołek w dniu chrztu i dziś kończy dokładnie
siedem miesięcy.
