Wykonanie
Dlaczego akurat taka nazwa, nie wiem. Występuje jeszcze pod nazwą: ciasto wiewióra. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, chyba z 15 lat temu. Ciasto to robi się szybko, zawsze się udaje a w zależności jakich użyjemy dodatków, za każdym razem będzie smakować inaczej.

SKŁADNIKI3
jaja;2,5 szklanki
mąki pszennej;1 szklanka
cukru;¾ szklanki
oleju;1 łyżeczka
cynamonu;1 łyżeczka
przyprawy do pierników;1 łyżeczka
kakao;1 łyżeczka
sody;2
jabłka;szklanka
bakalii:
orzechy,
rodzynki,
żurawina suszona,
wiśnia suszona,
śliwka suszona,
morela.WYKONANIE
Jajka ucieramy z
cukrem na puch. Następnie dolewamy
olej i chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą
mąkę z
sypkimi produktami. Wszystko dokładnie mieszamy.
Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę - dodajemy z
bakaliami do ciasta. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160 stopni. Mnie moje placki najlepiej smakują z
czekoladowa polewą :)Ps. Pamiętacie o żuciu gumy Orbit po każdym posiłku. Zwłaszcza po tak smacznym i słodkim, jak ciasto wiewióra.