Wykonanie
Dzisiaj z okazji święta Mam proponuję Wam ciasto lekkie, puszyste, delikatne o
cytrynowym smaku. Myślę, że będzie smakowało wszystkim mamom, które serdecznie pozdrawiam. Ciasto nie jest pracochłonne, a ciekawie wygląda i smakuje.

SKŁADNIKINa
biszkopt:5
jajek;szklanka
cukru;szklanka
maki pszennej;1 łyżeczka
proszku do pieczenia;1
budyń śmietankowy.Na masę
cytrynową:2 budynie
śmietankowe;1
galaretka cytrynowa;1
cytryna;25 dag
masła lub
margaryny.Na masę
śmietanową:500 ml
śmietanki 36%;1
galaretka cytrynowa.Na poncz:0,5 l przegotowanej
wody;sok z 1
cytryny;2 łyżki
cukru;ewentualnie
wódka;
herbatniki;
polewa czekoladowa lub
lukier na wierzch.WYKONANIEZaczynamy od przygotowania
biszkoptu (możemy go upiec dzień lub dwa wcześniej).
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Dodajemy porcjami
cukier. Następnie dolewamy
żółtka i dalej miksujemy.
Mąkę z proszkiem przesiewamy. Obroty miksera zmniejszamy do najmniejszych i powoli dodajemy
mąkę oraz
budyń. Gdy składniki się połączą, ciasto przelewamy do formy (33x25cm). Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawiamy do ostudzenia.Teraz możemy zabrać się za robienie masy cytrynowej. Gotujemy budynie na 0,5 litra
wody. Do gorącego budyniu dodajemy suchą
galaretkę. Energicznie mieszamy, aby
galaretka się rozpuściła. Do masy dodajemy sok z całej
cytryny - mieszamy. Gdy masa wystygnie, miksujemy ją z
masłem lub
margaryną. Wykładamy na nasączony
biszkopt (wszystkie składniki na poncz rozpuszczamy w wodzie).Teraz
pora na piankę
śmietanową.
Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklance
wody. Zostawiamy, aby przestygła, ale nie stężała.
Śmietanę ubijamy i łączymy z
galaretką. Wykładamy na masę
cytrynową. Na wierzchu układamy
herbatniki nasączone ponczem. Ciasto możemy polać
polewą czekoladową lub polukrować. Ciasto najlepsze jest następnego dnia.