ßßß Cookit - przepis na CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE

nazwa

Wykonanie

Przepis ten polecam na wykorzystanie zalegających nam po pączkach białek. Ciasto robi się szybko. Dodałam do ciasta troszkę kurkumy w celu nadania mu żółtego koloru. Ciasto smakuje jakby było z całych jajek. Może tylko szybciej się starzeje i wysycha.
SKŁADNIKI
1 szkl. białek;
1 szkl. cukru;
1 szkl. mąki;
0,5 szkl. maku suchego;
0,5 szkl. wiórków kokosowych;
0,5 paczki masła lub margaryny;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
szczypta kurkumy;
kawałki czekolady.
Polewa:
3 łyżki margaryny;
3 łyżki mleka;
3 łyżki kakao;
0,5 szkl. cukru pudru;
parę kawałków białej czekolady.
Wszystko roztopić, chwile gotować ciągle mieszając.
WYKONANIE
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Później dosypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z makiem, kokosem, kurkumą i proszkiem. Na końcu dosypujemy kawałeczki czekolady. Pieczemy ok. 1 godziny. Najlepiej smakuje polane polewą czekoladową. Można również posypać je cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/02/ciasto-makowo-kokosowe.html