Wykonanie
Kolejny przepis z mojego kajecika-podróżnika :) Nieco kontrowersyjny zestaw składników sprawia , ze
ciastka są inne , ale przepyszne. Świetnie sprawdzają się jako podwieczorek , lub jako szybkie śniadanie. Wyśmienite na zimno i na ciepło. Przepis przywiozłam ze wspanialej francuskiej Alzacji ...Składniki:1 duża
cebula ( biała )1 duże czerwone
jabłko.ok 200 g
serka ziołowego (
twarożku kanapkowego)2 łyżeczki posiekanych
orzechów włoskich1 łyżeczka
maki kukurydzianej lub ziemniaczanej1 łyżeczka
majeranku2
jajaoliwa1 opakowanie
ciasta francuskiegosol
pieprzPrzygotowanie:Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st C , blachę wykładamy pergaminem do pieczenia.Nadzienie :
Cebule kroimy w piórka i szklimy na
oliwie , ok 8 min .
Jabłko oczyszczamy z gniazda , kroimy na trójkąciki dodajemy do
cebuli i dusimy jeszcze 5 min.
Jabłka i
cebule zdejmujemy z gazu odstawiamy do wystudzenia.
Twarożek ziołowy mieszamy z
jajkiem i
mąką doprawiamy
sola ,
pieprzem i
majerankiem. Masę
twarożkową mieszamy z
jabłkiem i
cebula.Na koniec dodajemy posiekane
orzechy.Ciasto rozwałkowujemy , kroimy na kwadraty o
boku ok 10 cm .Na połowie kwadratów zrób delikatne nacięcia ,nie rozkrawając płatów ciasta do końca. Na nie ponacinanych kwadratach układamy porcje farszu , przykrywamy naciętym kwadratem i smarujemy drugim
jajem. Pieczemy w piekarniku w 200 st C , ok 25-30 min.Smacznego.
Zapraszam do komentowania :)