ßßß Cookit - przepis na Ciastka z jabłkiem , cebulą i majerankiem.

Ciastka z jabłkiem , cebulą i majerankiem.

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z mojego kajecika-podróżnika :) Nieco kontrowersyjny zestaw składników sprawia , ze ciastka są inne , ale przepyszne. Świetnie sprawdzają się jako podwieczorek , lub jako szybkie śniadanie. Wyśmienite na zimno i na ciepło. Przepis przywiozłam ze wspanialej francuskiej Alzacji ...
Składniki:
1 duża cebula ( biała )
1 duże czerwone jabłko.
ok 200 g serka ziołowego ( twarożku kanapkowego)
2 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka maki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 łyżeczka majeranku
2 jaja
oliwa
1 opakowanie ciasta francuskiego
sol
pieprz
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st C , blachę wykładamy pergaminem do pieczenia.
Nadzienie :
Cebule kroimy w piórka i szklimy na oliwie , ok 8 min . Jabłko oczyszczamy z gniazda , kroimy na trójkąciki dodajemy do cebuli i dusimy jeszcze 5 min. Jabłka i cebule zdejmujemy z gazu odstawiamy do wystudzenia.
Twarożek ziołowy mieszamy z jajkiem i mąką doprawiamy sola , pieprzem i majerankiem. Masę twarożkową mieszamy z jabłkiem i cebula.Na koniec dodajemy posiekane orzechy.
Ciasto rozwałkowujemy , kroimy na kwadraty o boku ok 10 cm .Na połowie kwadratów zrób delikatne nacięcia ,nie rozkrawając płatów ciasta do końca. Na nie ponacinanych kwadratach układamy porcje farszu , przykrywamy naciętym kwadratem i smarujemy drugim jajem. Pieczemy w piekarniku w 200 st C , ok 25-30 min.
Smacznego.
Zapraszam do komentowania :)
Źródło:http://zapachemismakiem.blogspot.com/2012/02/ciastka-z-jabkiem-cebula-i-majerankiem.html