ßßß
Cookit - przepis na Tarta z karmelizowaną cebulką - przepis
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tarta z karmelizowaną cebulką - przepis
Składniki
Cebula
Ciasto francuskie
Cukier
Jajko
Majeranek
Ocet balsamiczny
Oliwa z oliwek
Pieprz
Sól
Śmietana
Jogurt grecki
Wykonanie
Tarty mogłabym jeść codziennie.
Tarta
z
ciasta francuskiego
z
cebulką
jest prosta i pyszna.
Składniki:opakowanie
ciasta francuskiego
3-4
cebule
oliwa
ocet balsamiczny
sól
pieprz
szczypta
majeranku
2 łyżki
cukru
śmietana
18 proc - 1/2 szklanki1/4 szklanki
jogurtu greckiego
jajko
Przygotowanie:Blachę wysmarujcie
oliwą
. Obrane
cebulki
pokrójcie w ósemki. Wyłóżcie je na blasze, posypcie
cukrem
i polejcie delikatnie
octem balsamicznym
.
Karmelizujcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Mnie zajęło to około 30 minut. Z
joguru
,
śmietany
,
jajka
przygotujcie gładki sos. Doprawcie
solą
i
pieprzem
. Formę do tarty nasmarujcie
oliwą
. Wyłóżcie
ciasto francuskie
. Podpieczcie je przez 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczone ciasto wyłóżcie skarmelizowaną
cebulkę
(ja dodałam odrobinę pokrojonego
pora
). Zalejcie wszystko
śmietaną
z
jogurtem
i
jajkiem
. Na wierzchu zróbcie kratkę z ciasta.
Pieczcie w temp. 180 stopni aż masa się zetnie.
Tarta
z karmelizowaną
cebulką
smakuje świetnie i błyskawicznie znika.
Polecam też przepis na tartę z
kaszą gryczaną
.
Źródło:
http://gotuje-i-zjadam.blogspot.com/2013/01/tarta-z-kramelizowana-cebulka-przepis.html
Przepisy powiązane
Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie
Śledź w śmietanie
Składniki powiązane (0)