ßßß Cookit - przepis na Zupa bagienna

Zupa bagienna

nazwa

Wykonanie

Spotkanie bloggerek= mnóstwo pysznego jedznia.
Gotowałyśmy razem i w pojedynkę.
A po długim biegu niesamowicie miło przyjść na gotowe.
Dziękuję Olali !
Z Slyvvią nie mogłyśmy się najeść.
Cytuje Slyvvię :
2 cukinie - umyte i pokrojone w kostkę
2 marchewki, pokrojone w plasterki
1 cebula, pokrojona w piórka
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
4 łyżki przecieru pomidorowego
puszka pomidorów
puszka cieciorki
ok. 5 kulek mrożonego szpinaku
sól, pieprz, zioła, chilli w proszku
woda
masło
+parmezan/mozzarella
Na maśle przez 5 minut podsmażać cukinię, marchew i cebulę. Dodać czosnek i mieszać aż lekko się zrumieni. Dodać przecier pomidorowy i pomidory z puszki oraz cieciorkę. Wymieszać i smażyć ok. 3 minut na wolnym ogniu.
Dodać wodę i doprowadź całość do wrzenia. Wrzucić szpinak i mieszać aż się rozpuści.
Przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami i chilli.
Rozlać zupę do miseczek i posypać poszczególne porcje serem. Podawać z świeżym pieczywem.
*Autorka zdjęć Slyvvia
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2013/02/zupa-bagienna.html