ßßß Cookit - przepis na Chleb owocowo serowy

Chleb owocowo serowy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 2
(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 6
Składnik
Logo Ilość Czego
otręby przenne 0,75 szklanek
mąka przenna 4,5 szklanek
sok jabłkowy 0,5 szklanek
woda 1 szklanek
drożdże suszone 2 sztuk
sól 1 łyżek deserowych
olej roślinny 0,25 szklanek
twarożek 1 szklanek
jajko 1 sztuk
białka z jajek 2 sztuk
płatki owsiane 0,75 gramów
ser szwajcarski starty 180 gramów
rodzynki 1 szklanek
Wykonanie:
Połącz 3,5 szklanki mąki, otręby pszenne i sól w pojemniku miksera. Odłóż 1,5 szklanki tej mieszanki i połącz z drożdżami. W środku pozostałej części zrób dołek i wlej do niego drożdże połączone z mąką. Wymieszaj w rondelku wodę, sok , bądź koncentrat soku, olej oraz twarożek i podgrzewaj, aż będzie bardzo ciepłe. Stopniowo dodawaj tę mieszankę do ciasta z drożdżami, ciągle mieszają. Ubijaj całość przez 2 minuty, przy średniej prędkości miksera, oczyszczając brzegi miski z ciasta. Dodaj do ciasta jajko, białka i pozostałe 0,5 szklanki mąki, ubijaj ciasto przez kolejne 2 minuty. Wsyp płatki owsiane. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną lekko mąką. Ugniataj przez około 8-10 minut, aż będzie elastyczne. Jeśli ciasto przylepia się do rąk, wsyp pozostałą część mąki, po dwie łyżki naraz. Przełóż ciasto do dużej miski, natłuszczonej olejem roślinnym i przykryj szczelnie folią. Postaw w ciepłym miejscu na około 1 godzin ciasto dwukrotnie powiększy swoją objętość. Po nakłuwaj ciasto. Wyłóż je na stolnicę posypaną mąką. Wgnieć w nie ser szwajcarski i owoce. Podziel ciasto na 2 części i uformuj każdą połowę w bochenek. Włóż każdy z nich do natłuszczonej foremki o wymiarach 25x14x8cm. Posmaruj wierzch każdego chlebka cienką warstwą oleju, przykryj ręcznikiem zostaw do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, tak jak poprzednio. 15 minut przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do koło 200 stopni C. Piecz chlebki, aż się zarumienią (około 35-49 minut) Są dobrze wypieczone , jeżeli przy stykaniu palcami o spód słychać głuchy odgłos.
Uwagi:
Upiecz go wcześniej, pokrój na kawałki i zamroź na wypadek kapryśnych poranków i na popołudniowe przekąski Twarożek najlepszy do przepisu jest chudy i nie solony Daktyle suszone porzeczki można dodać zamiast rodzynek.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
12 Miesięcy
Kuchnia Polska
Kuchnia Staropolska
Potrawy mączne weg.
Potrawy z serem
Powyżej 1 roku
Komentarze:
Autor: Floress
Data: 2009-04-29
to nie dla mnie
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4161/Chleb-owocowo-serowy