Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
otręby przenne 0,75 szklanek
mąka przenna 4,5 szklanek
sok jabłkowy 0,5 szklanek
woda 1 szklanek
drożdże suszone 2 sztuk
sól 1 łyżek deserowych
olej roślinny 0,25 szklanek
twarożek 1 szklanek
jajko 1 sztuk
białka z
jajek 2 sztuk
płatki owsiane 0,75 gramów
ser szwajcarski starty 180 gramów
rodzynki 1 szklanekWykonanie:Połącz 3,5 szklanki
mąki,
otręby pszenne i
sól w pojemniku miksera. Odłóż 1,5 szklanki tej mieszanki i połącz z
drożdżami. W środku pozostałej części zrób dołek i wlej do niego
drożdże połączone z
mąką. Wymieszaj w rondelku
wodę, sok , bądź koncentrat soku,
olej oraz
twarożek i podgrzewaj, aż będzie bardzo ciepłe. Stopniowo dodawaj tę mieszankę do ciasta z
drożdżami, ciągle mieszają. Ubijaj całość przez 2 minuty, przy średniej prędkości miksera, oczyszczając brzegi miski z ciasta. Dodaj do ciasta
jajko,
białka i pozostałe 0,5 szklanki
mąki, ubijaj ciasto przez kolejne 2 minuty. Wsyp
płatki owsiane. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną lekko
mąką. Ugniataj przez około 8-10 minut, aż będzie elastyczne. Jeśli ciasto przylepia się do rąk, wsyp pozostałą część
mąki, po dwie łyżki naraz. Przełóż ciasto do dużej miski, natłuszczonej
olejem roślinnym i przykryj szczelnie folią. Postaw w ciepłym miejscu na około 1 godzin ciasto dwukrotnie powiększy swoją objętość. Po nakłuwaj ciasto. Wyłóż je na stolnicę posypaną
mąką. Wgnieć w nie
ser szwajcarski i
owoce. Podziel ciasto na 2 części i uformuj każdą połowę w bochenek. Włóż każdy z nich do natłuszczonej foremki o wymiarach 25x14x8cm. Posmaruj wierzch każdego
chlebka cienką warstwą
oleju, przykryj ręcznikiem zostaw do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, tak jak poprzednio. 15 minut przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do koło 200 stopni C. Piecz
chlebki, aż się zarumienią (około 35-49 minut) Są dobrze wypieczone , jeżeli przy stykaniu palcami o spód słychać głuchy odgłos.Uwagi:Upiecz go wcześniej, pokrój na kawałki i zamroź na wypadek kapryśnych poranków i na popołudniowe przekąski
Twarożek najlepszy do przepisu jest chudy i nie solony
Daktyle suszone porzeczki można dodać zamiast
rodzynek.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!12 MiesięcyKuchnia PolskaKuchnia StaropolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
seremPowyżej 1 rokuKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29to nie dla mnieDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: