ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 2(z pieczeniem / smażeniem): 200 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czegootręby przenne 0,75 szklanekmąka przenna 4,5 szklaneksok jabłkowy 0,5 szklanekwoda 1 szklanekdrożdże suszone 2 sztuksól 1 łyżek deserowycholej roślinny 0,25 szklanektwarożek 1 szklanekjajko 1 sztukbiałka z jajek 2 sztukpłatki owsiane 0,75 gramówser szwajcarski starty 180 gramówrodzynki 1 szklanekWykonanie:Połącz 3,5 szklanki mąki, otręby pszenne i sól w pojemniku miksera. Odłóż 1,5 szklanki tej mieszanki i połącz z drożdżami. W środku pozostałej części zrób dołek i wlej do niego drożdże połączone z mąką. Wymieszaj w rondelku wodę, sok , bądź koncentrat soku, olej oraz twarożek i podgrzewaj, aż będzie bardzo ciepłe. Stopniowo dodawaj tę mieszankę do ciasta z drożdżami, ciągle mieszają. Ubijaj całość przez 2 minuty, przy średniej prędkości miksera, oczyszczając brzegi miski z ciasta. Dodaj do ciasta jajko, białka i pozostałe 0,5 szklanki mąki, ubijaj ciasto przez kolejne 2 minuty. Wsyp płatki owsiane. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną lekko mąką. Ugniataj przez około 8-10 minut, aż będzie elastyczne. Jeśli ciasto przylepia się do rąk, wsyp pozostałą część mąki, po dwie łyżki naraz. Przełóż ciasto do dużej miski, natłuszczonej olejem roślinnym i przykryj szczelnie folią. Postaw w ciepłym miejscu na około 1 godzin ciasto dwukrotnie powiększy swoją objętość. Po nakłuwaj ciasto. Wyłóż je na stolnicę posypaną mąką. Wgnieć w nie ser szwajcarski i owoce. Podziel ciasto na 2 części i uformuj każdą połowę w bochenek. Włóż każdy z nich do natłuszczonej foremki o wymiarach 25x14x8cm. Posmaruj wierzch każdego chlebka cienką warstwą oleju, przykryj ręcznikiem zostaw do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, tak jak poprzednio. 15 minut przed pieczeniem rozgrzej piekarnik do koło 200 stopni C. Piecz chlebki, aż się zarumienią (około 35-49 minut) Są dobrze wypieczone , jeżeli przy stykaniu palcami o spód słychać głuchy odgłos.Uwagi:Upiecz go wcześniej, pokrój na kawałki i zamroź na wypadek kapryśnych poranków i na popołudniowe przekąski Twarożek najlepszy do przepisu jest chudy i nie solony Daktyle suszone porzeczki można dodać zamiast rodzynek.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!12 MiesięcyKuchnia PolskaKuchnia StaropolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z seremPowyżej 1 rokuKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29to nie dla mnieDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: