Wykonanie
![](/Data/Images/gorzko-gorzki.blogspot.com\2013_slash_11_slash_chleb-francuski/l/1641510817.jpg)
Składniki na 2 bochenki:
drożdże suszone 2 łyżki
woda ciepła 2½ szklanki
mąka pszenna przesiana 7½ szklanki
sól 2 łyżeczki
jajo 1
woda zimna 1 łyżkaWykonanie:
Drożdże namoczyć w misce z ciepłą
wodą, odstawić na 10 minut. W drugiej misce zmieszać 2 szklanki
mąki z
solą. Dodać do
wody, dokładnie wymieszać. Wsypywać pozostałą
mąkę po 1 szklance na raz. Wyrabiać przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko posmarowanej tłuszczem miski. Przykryć i odstawić, na co najmniej 1½ godziny. Ciasto w tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wyjąc z miski, lekko przerobić, uformować kulę, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia jeszcze przez godzinę. Położyć ciasto na posypanej
mąką stolnicy. Przeciąć na pół. Rozwałkować na duże prostokąty (40x35 cm). Następnie bardzo ciasno zwinąć. Zlepić brzegi.
![](/Data/Images/gorzko-gorzki.blogspot.com\2013_slash_11_slash_chleb-francuski/l/-1932101103.jpg)
Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, szwem do
spodu. Rozmącić
jajko z zimną
wodą, posmarować
chleb, przykryć ściereczką i zostawić, by ciasto urosło po raz trzeci.Podgrzać piekarnik do 190 stopni. Postawić płaską, wypełnioną do połowy
wodą, brytfannę na dolnej półce piekarnika. Piec
chleb na środkowej półce przez 20 minut.