Wykonanie
Składniki na 2 bochenki:
drożdże suszone 2 łyżki
woda ciepła 2½ szklanki
mąka pszenna przesiana 7½ szklanki
sól 2 łyżeczki
jajo 1
woda zimna 1 łyżkaWykonanie:
Drożdże namoczyć w misce z ciepłą
wodą, odstawić na 10 minut. W drugiej misce zmieszać 2 szklanki
mąki z
solą. Dodać do
wody, dokładnie wymieszać. Wsypywać pozostałą
mąkę po 1 szklance na raz. Wyrabiać przez ok. 25 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko posmarowanej tłuszczem miski. Przykryć i odstawić, na co najmniej 1½ godziny. Ciasto w tym czasie powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wyjąc z miski, lekko przerobić, uformować kulę, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia jeszcze przez godzinę. Położyć ciasto na posypanej
mąką stolnicy. Przeciąć na pół. Rozwałkować na duże prostokąty (40x35 cm). Następnie bardzo ciasno zwinąć. Zlepić brzegi.
Położyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, szwem do
spodu. Rozmącić
jajko z zimną
wodą, posmarować
chleb, przykryć ściereczką i zostawić, by ciasto urosło po raz trzeci.Podgrzać piekarnik do 190 stopni. Postawić płaską, wypełnioną do połowy
wodą, brytfannę na dolnej półce piekarnika. Piec
chleb na środkowej półce przez 20 minut.