Wykonanie
Długo zastanawiałam się nad nazwą dla tego ciasta, trochę przypomina wydmy, trochę oczy sowy, ale najważniejsze to jest to że super smakuje.

Składniki:ciasto kruche:4 szklanki
mąki pszennejkostka
margarynypół kostki
smalcu5
żółtekpół szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao2-4 łyżki
śmietany do zagniatania ciastamasa kokosowa:100 g
wiórków kokosowych250 ml
mlekaszklanka
cukrudodatkowo:
marmolada2
śnieżki400 ml zimnego
mleka2 płaskie łyżki
żelatyny1 łyżka
kakaoopakowanie biszkopcików (150 g )
czekolada do dekoracji

Na stolnicę przesiewamy
mąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia, dodajemy
margarynę,
smalec i
żółtka, zagniatamy ciasto. By nam się dobrze zlepiło dodajemy 2- 4 łyżki
śmietany np. 12 %. Nasze ciasto dzielimy na 3 części, do jednej dodajemy
kakao i zagniatamy. Wstawiamy do lodówki by odpoczęło.Na masę
kokosową gotujemy 250 ml
mleka ze szklanką
cukru, (na karmel tak około 5 minut, pilnując by nie wykipiało), wsypujemy wiórki i jeszcze gotujemy by nam masa zgęstła.

Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.Ciemne ciasto wykładamy na dno blaszki, na nim smarujemy masę
kokosową.Dwie części ciasta białego wałkujemy na cienki placek o jednym
boku długości naszej blaszki. Możemy pociąć na 7 pasków i na każdym rozsmarować
marmoladę i zwinąć w rulon.

Nasze rulony układamy obok siebie na
masie kokosowej.Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor.Po upieczeniu studzimy.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.

Na upieczone ciasto wykładamy ubitą jedną
śnieżkę w 200 ml zimnego
mleka z połową naszej
żelatyny.Na białą
śnieżkę układamy biszkopciki, a na nie następną ubitą
śnieżkę z łyżką
kakao i resztą
żelatyny.Całe ciasto możemy udekorować startą lub roztopioną
czekoladą. Wstawiamy do lodówki.Najlepiej smakuje na drugi dzień.


