Wykonanie
Zamiast tradycyjnych pączków (które uwielbiam), postanowiłam zrobić maleńkie pączusie, zrobione po mojemu, podobne do greckich Loukoumades, zanurzone w
syropie miodowo-
cytrynowym.
Składniki:
drożdże świeże 10 g25 g
cukru1 łyżka
cukru waniliowego160 ml ciepłego
mleka25 g
masła roztopionego1
jajkoszczypta
soli200 g
mąki pszennej1 łyżka
spirytusuolej do smażenia
syrop:3 czubate łyżki
miodu3 łyżki
cukru trzcinowegosok z połówki
cytryny100 ml
wodyDrożdże rozmieszać w ciepłym
mleku, dodać
cukier i odrobinę
mąki, jak podrosną dodać
jajko ubite z
cukrem waniliowym i roztopionym
masłem, wsypać
mąkę, szczyptę
soli, wlać
spirytus wymieszać bardzo dokładnie na gadką masę o konsystencji bardzo gęstej
śmietany. Zostawić pod przykryciem by podrosło.W szerokim rondelku rozgrzać
olej. Łyżeczką od
herbaty zanurzonej w zimnej wodzie, nabierać małe porcje ciasta, a następnie, pomagając sobie drugą wrzucać na rozgrzany tłuszcz.Gdy kule z ciasta zrumienią się, odwrócić je patyczkiem drewnianym i dosmażyć. Tłuszczu powinno być tyle, by kule mogły w nim swobodnie pływać.Gotowe kule wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć z tłuszczu.Przed pieczeniem pączków przygotowujemy
syrop, w rondelku gotujemy
wodę dodajemy
miód,
cukier trzcinowy i
sok z cytryny, gotujemy chwilkę i zostawiamy by wystygł.Jeszcze ciepłe kule zanurzamy w
syropie miodowo-
cytrynowym.SMACZNEGO